Bild
Nästa artikel

Varningar för fler trafikbrott 

Nyheter

Förare som begår trafikbrott ska varnas i högre utsträckning än tidigare meddelar Transportstyrelsen som hoppas att detta ska höja säkerheten.

Den som döms för trafikbrott kan få körkortet återkallat av Transportstyrelsen. Men myndigheten har också möjlighet att utfärda varningar. Det ska nu ske i allt större utsträckning. Myndigheten hoppas på det här viset skapa förbättrad trafiksäkerhet och i förlängningen att färre dör eller skadas i trafiken.

Varningar ges vid mindre trafikförseelser och om den som varnats döms för ytterligare trafikbrott tas hänsyn till den tidigare utfärdade varningen. Det kan leda till en strängare bedömning än annars i frågan om körkotet ska tas eller ej.

Under 2017 utfärdades cirka 3 900 varningar och en preliminär uppskattning från myndigheten är att detta skulle kunna ökas till mellan 15 000 och 20 000 varningar per år.

Kommentarer

#1
2018-07-14 12:07

Med given info = mer byråkratisk overhread, dvs mer kostnader och med sämre effekt. För polismyndigheten det leder till fler lagförda - framgångsrik pinnjakt för statistiken.
De flesta uppfattar "en varning" som ett lättare straff dvs det kommer inte leda till en skärpning av beteende hos lågintelligenta som inte kan förutse nästa steg. Hos högintelligenta kommer det i onödan leda till neuros att ha en varning hängandes, eftersom de kan tänka i flera steg. Högintelligenta är underrepresenterade i trafikolyckor i England. Det är alltså fel grupp (som vanligt) som utsätts för lidande.
Det låter också rättsvidrigt i Sverige. Att en lagförd händelse ska kunna påverka en eventuell framtida händelse med värre följder än annars. Det handlar ju inte mord eller våldtäkt - det handlar om vardagliga händelser som i mina ögon är oundvikliga med de drakoniska regler vi lever under, samt den skog av självmotsägande regler som avlöser och överlappar varann inom bara några meter inne i stan. Är det nåt vi behöver så är det fokus på verklig vårdlöshet och hänsynslöshet - inte förtryck av de mest produktiva i samhället.

#2
2018-07-18 19:42

Tanken är nog god då många är ögontjänare fast problemet är väl att vissa människor ständigt kör runt med en konstig inställning eller helt enkelt saknar kunskap.

På det viset gillar jag punktsystemet de har i flera länder, bl,a Tyskland.

Principen är den samma som i förslaget men mer komplett då du kan kvitta bort prickar genom att gå utbildning, eller så skärper du dej och låter tiden ta bort prickarna.
Gör du något riktigt tokigt får du också gå utbildning (plus straff såklart).

Att böta någon för en enskild överträdelse gör knappast personen till en bättre förare över tid.

#3
2018-07-28 15:58

Och som vanligt: fokus på hastigheter men skit i blinkers och hur folk använder sina mobiler?!
Jag lade igår ett förslag till min chef (nytt jobb inom service) att de så snart det bara är möjligt skall installera mobilhållare i företagsbilarna. En enda sak förvånar mig i sammanhanget: varför det inte är gjort tidigare...
Ingen vettig människa sitter med mobilen i knäet eller fipplar med den i ena handen. Har använt mig av handsfree i mer än 10 år nu och begriper inte att det finns företagsledare som än idag inte installerat detta i sina bilar.
Att "vanligt" folk ibland fortfarande envisas med att ha mobilen i knäet medan de kör säger mer om deras intelligens än om mobillagen. Hur korkade är dessa egentligen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.