Bild
Nästa artikel

Vanligaste olyckorna vid rattsurfning

Nyheter

Transportstyrelsen har kartlagt vilken typ av trafikolycka som är mest förekommande när föraren är distraherad av mobil, gps eller radio.

Singelolyckor och olyckor där föraren kört in i ett annat fordon framför, så kallade upphinnandeolyckor, är de mest frekventa olyckstyperna vid rattsurfning. Sammanlagt har Transportstyrelsen tagit ut drygt 300 fall från databasen Strada från 2013 fram till första halvan av 2016. Strada används av polis och sjukvårdspersonal vid trafikolyckor och i de utvalda rapporterna har det angivits att antingen mobil eller annan kommunikationsutrustning använts vid olyckstillfället.

Helt dominerande är olyckor med personbil. Endast enstaka fall med exempelvis lastbil-, busseller mopedförare som har använt mobiltelefon finns i det material som Transportstyrelsen sammanställt.

Av de 300 fallen som Transportstyrelsen analyserat i sin rapport var 122 stycken singelolyckor och 199 stycken upphinnandeolyckor. Tillsammans utgjorde dessa typer av kollisioner tillsammans 75 procent av alla rattsurfningsrelaterade olyckor. Mobiltelefon var den vanligaste distraktionen och har angivits som orsak i 259 av de 300 fallen. Här skrev föraren sms, pratade i telefon eller sträckte sig efter en tappad telefon vid olyckstillfället. Att fokus flyttats från körning till justerande av radio eller gps var olycksorsaken i 37, respektive 25 fall. 

Kommentarer

#1
2017-05-29 23:20

Vad är gasa eller bromsa i detta inlägg? Jag gasar för att detta elände lyfts fram.
Som fd. skolbusschaufför fick jag ofta sms på morgnarna och svarade enstavigt, men ringde hellre upp vilket kändes bättre. Rätt eller fel, men då kan man åtminstone ha ögonen på vägen.
Forskningsresultat -ej svenska- visar att problemet inte är handhållet vs handsfree utan det är att koncentrationen flyttas från trafiken till kommunikationen man ägnar sig åt.
Nya "mobillagen" är ju helt tandlös, utbildning och upplysning är som hälla vatten på en gås.
Om vi nu ska fantisera om förarlösa bilar kanske en säkerhetshöjande manick som stänger av all privat kommunikation utifrån är ett första steg?
Egentligen förtvivlar jag inför problemet och samtycker med de gamla grekerna; inför dumheten kämpa även gudarna förgäves.
Men kanske det finns några som kan tala oss till rätta?
http://blogg.ljungquist.org/archives/date/2014/11

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.