Trafikverket utfärdar halkvarning

Trafikverket har i ett pressmeddelandet gått ut med en varning för hala vägbanor. Detta på grund av kraftigt åskregn och höga dygnsmedeltemperaturer. Trafikverket beonar risken för vattenplaning vid stora vattenmängder och att väggrepet försämras när vägbanan blir ”riktigt varm”. 

Trafikverket pekar också ut två specifika vägsträckor, bland annat den i Gävle vi tidigare rapporterat om. Båda har för låg friktion och ska åtgärdas. 

Nedan följer pressmeddelandet i sin helhet:
Högsommarväder ökar risken för försämrat väggrepp!

Trafikverket vill göra alla trafikanter uppmärksamma att vi nu är inne i en period med kraftiga åskregn och höga dygnsmedeltemperaturer. Risken för vattenplaning ökar drastiskt vid rikliga vattenmängder och hastigheten är helt avgörande för väggreppet. När vägbanan blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras.

Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindemedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer.
Fenomenet kallas ofta ”blödande asfalt” och kan medföra en hal vägbana.
 
Var alltså extra uppmärksam och kör försiktigt, håll avstånd och var utvilad.
 
Om du som trafikant upptäcker något som inte är som det ska så kontakta
Trafikverkets kundtjänst på telefon 0771 – 921 921.
 
–  Gällande E4 Norr om Gävle så kommer hastigheten att sänkas (under dagen 10/7)  i väntan på åtgärd samtidigt som det är skyltat med ”Slirig Vägbana”. Vi har konstaterat att det finns partier med låg friktion som kan försämra väggreppet.  SKANSKA kommer att utföra åtgärdsarbeten snarast, säger Jan-Erik Lundmark, Trafikverket.
 
–  På E4:an Linköping Östra-Herrbeta har det konstaterats partier med låg friktion som kan försämra väggreppet.  Det är skyltat med ”Slirig Vägbana” och hastigheten är sänkt. SVEVIA har påbörjat åtgärdsarbetet.

Annons

Annons