Bild
Nästa artikel

Ten Kate Racing i konkurs - kan stämma Honda

Nyheter

I 18 år har nederländska Ten Kate Racing representerat Honda i VM, men efter att Honda tillkännagett sina planer i sista minuten tvingas företaget i konkurs.

Efter VM-finalen i Qatar meddelade Honda Racing Corporation (HRC) att man återvänder till mästerskapet tillsammans med Moriwaki och Althea Racing nästa år. Detta kom som en överraskning för Ten Kate Racing som själva fick reda på det först efter finalen och hade förväntat sig utökat stöd.

HRC har inte varit involverade i Superbike-VM sedan 2002, varefter Ten Kate fortsatt representera dem med stöd av Honda Europa. Sedan dess har man vunnit tio titlar och hjälpte nuvarande mästaren Jonathan Rea att ta sina 15 första vinster. När Ten Kate blev meddelade om beslutet, den 30 oktober, var det för sent för att försöka rädda nästa års säsong - alla andra tillverkares avtal var redan slutna. Detta får Ten Kate att inte vilja kommentera konflikten närmare i sitt pressmeddelande, på grund av eventuella rättsliga åtgärder teamet kan vilja ta mot tillverkaren.

- Det är väldigt sorgligt, säger VM-mästaren Jonathan Rea om konkursen. Jag känner mig väldigt ledsen för teamet, för när Honda undervärderade VM och inte stöttade mästerskapet var det Ten Kate som klev fram. De fixade motorutveckling med Cosworth och tog fram sina egna elektronikstrategier och investerade mycket i chassiutveckling. Det är svårt för teamet att acceptera för när HRC plötsligt vill vara med, lämnas Ten Kate ute. 

Ten Kate påpekar att detta inte kommer påverka ens Honda-återförsäljare eller dess produktavdelning för racing, som är två separata företag. Företaget hoppas kunna tävla igen under i varje fall delar av 2019, om inget annat 2020. 

Diskutera: Vad tycker du om konkursen? 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.