Bild
Nästa artikel

Stockholms trafik i botten

Nyhet

Trafiken i Stockholm är en av Europas sämsta. Trafiken flyter bara sämre i åtta städer, visar en ny undersökning.

 

Under det första kvartalet 2012 var Stockholm den nionde mest trafikbelastade staden i Europa, enligt hastighetsdata som GPS-leverantören Tomtom har samlat in.

Under ett helt dygn blir resorna i Stockholm i snitt 27 procent längre jämfört med när trafiken flyter fritt. Under rusning blir resorna så mycket som 65 procent längre, framför allt i morgontrafiken.

I tid innebär det att en genomsnittlig resa i rusning tar 38 minuter längre i Stockholm. En person som kör bil i minst 30 minuter om dagen får sitta i bilen 89 timmar mer om året, motsvarande över två arbetsveckor.

Värst i början och slutet av arbetsveckan
Stockholmstrafiken är som värst på måndag morgon och fredag eftermiddag. Samtidigt flyter den på som bäst på måndag kväll och fredag morgon.

– Om bara en procent av förarna tar en annan och snabbare rutt så kommer kapaciteten för hela vägnätet att öka. Det gynnar samtliga förare, liksom vägnätet och miljön, säger Teija-Marie Pierre på Tomtom.

Värsta trafikstaden i Europa är Warszawa. Där är varje resa i snitt 42 procent längre och 89 procent längre i morgonrusningen. Oslo placerade sig på 15 plats på värstinglistan, medan Helsingfors och Köpenhamn slutade på 23 respektive 26 plats.

Diskutera: Hur ser du på Stockholmstrafiken?

Så mycket längre tid tar genomsittsresan jämfört med en resa där trafiken flyter bra.

1. Warszawa, 42%
2. Marseille, 41%
3. Rom, 34%
4. Bryssel, 34%
5. Paris, 32%
6. Dublin, 30%
7. Bradford-Leeds, 28%
8. London, 27%
9. Stockholm, 27%
10. Hamburg, 27%

15. Oslo, 24%
23. Helsingfors, 20%
26. Köpenhamn, 16%

Källa: Tomtom

Kommentarer

#1
2012-07-12 00:11

Stockholm är en delad stad och har hamnat i ett trafikpolitiskt strupgrepp när i stället Förbifart Stockholm borde vara färdigbyggt för länge sedan, det flyttar in 30-tusen nya invånare varje år men broarna över Mälaren är samma sedan 60-talet, men miljöpartiet vill väl riva de broar som finns för att vi ska få en grönare miljö, man är självklart alltid emot varje form av väg....men cykla vill de att vi ska göra i regn, motvind och snöstorm med packning i cykelsläp trots att avstånden är ofta flera mil, men miljöpartisterna och politikerna bor själva i innerstaden med gångavstånd till allt....

#2
2012-07-12 09:34

Något är redan fel när man jämför Sthlm med städer som Paris och London.

#3
2012-07-12 18:00

Europa har 49 länder och nån stad i nåt land måste ju vara värst när det gäller att armbåga sig fram en och en i var sin bil.
Mollstämde svensken är ändå rätt asocial på morgnarna med flera humörsvängningar under arbetsdagen och föredrar, till skillnad mot den jovialiske dansken som både röker och dricker en öl under resan, att isolera sig från resesällskap med bara elektroniska kontakter.

Undrar just hur trafiksituationen är i Vatikanstaten? Vad säger Tom på Tomtom?

#4
2012-07-13 14:55

Vi får väl lära Stockholmarna att köra bil...så det blir bättre flyt i trafiken :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.