Bild
Nästa artikel

Ny lack behöver inte tvättas

Nyhet

Trött på att tvätta motorcykeln? Forskare i Nederländerna utvecklar en ny lack som inte behöver tvättas och som själv reparerar skador.

 

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan tvättandet vara ett minne blott, åtminstone om man får tro forskare vid Eindhovens tekniska universitet.

I den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials beskriver forskarna en ny typ av lack med självrengörande egenskaper. Lacken är starkt vattenavstötande och molekylstrukturen har förmågan att reparera repor i materialet. Vatten som kommer i kontakt med ytan rinner av och tar smutsen med sig.

“En regnskur emellanåt är allt som behövs för att hålla lacken ren”, skriver forskarna.

Enligt Catarina Esteves, som leder forskningen, kan lacken vara redo för produktion inom sex till åtta år. Priset uppges vara jämförbart med dagens konventionella lack.

Kommentarer

#1
2012-07-27 10:19

Är det inte HDburnaren som är i tvätthallen?

#2
njelger
2012-07-27 13:13

har ansett mig ha sån lack i 10 år

#3
njelger
2012-07-27 13:14

"tvättade KTM - småland översvämmades"

#4
2012-07-27 17:22

Teknikutveckling http://www.nanoprodukter.info/ :
Hemligheten är att nederländarna nu löst ytspänningsgåtan och teknikerna äntligen haft kurage att tillsätta kreativ nanoteknik i de glada mc-lackerna.
Men:
Finns redan t.ex. i vanliga plagg och i korvskinnet och så sprider det sig både till vitala kroppsfunktioner och via tarmarna till grundvattnet.
Sen genom jordskorpan ned till jordens inre tills klotet inte längre är sig likt.
Det blir tufft, riktigt otäckt faktiskt.
Fast det kommer efter den stora prövningen für alle, dvs. oljekrisen och klimateländet.
Huuuvaliga

#5
2012-07-27 22:53

6-8 år!? ...Fan va lack jag blir...

#6
Zatopek
2012-07-28 10:32

Tankesmedjan "Institutet för expertanalys" tycker det blir bättre när folk slutar tvätta sina hojar på trottoarerna med skiten rakt ner i dagvattnet.
Själv bekymrar det mig inte.
Men ändå skönt att slippa använda koncentrerad Yes och Mr. Muscle Ungsrengöring framöver.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.