Bild
Nästa artikel

Ny backspegel utan död vinkel

Nyhet

En professor vid Drexel University i Philadelphia tar patent på en ny backspegel som eliminerar den döda vinkeln utan förvrängning.

 

Siktfältet i traditionella backspeglar är mellan 15 och 17 grader.

I den nya spegeln som matematikprofessorn Dr. R. Andrew Hicks tillverkat och tagit patent på blir siktfältet bakåt mer än dubbelt så stort – ungefär 45 grader – och objekt snett bakom fordonet som annars hamnar utanför siktfältet, i döda vinkeln, blir alltså synliga.

Tillbehörsspeglar för döda vinkeln och speglar vars yttersta del är vinklad utåt finns sedan tidigare, men dessa skapar en förvrängd bild där raka linjer blir sneda och objekt blir mindre och ser ut som de befinner sig på ett större avstånd än vad de egentligen gör.

Den nya sidospegeln som uppfunnits vid Drexel University i Philadelphia, USA, är smått välvd och förvrängningarna ska knappt vara märkbara. Dr. R. Andrew Hicks har använt sig av en matematisk algoritm för att exakt kunna kontrollera hur ljuset studsar mot spegeln. Den välvda ytan kan liknas vid en diskokulas och består egentligen av tiotusentals mindre delar riktade åt olika håll.

I USA kan spegeln dock inte installeras som standard eftersom lagen där kräver en platt spegel.

Kommentarer

#1
2012-06-12 10:13

Professorn är värd ett Nobelpris i fysik à värdesänkta (pga internationell finanskris och europeiskt bankkaos) 8 miljoner pengar.
Tills patentet blir tillgängligt à la ABS für alle så får man som motorcyklist låta bli att lägga sig i döda vinkelfältet. Absolut låta bli.
Där det är mycket lättare att dö mors subita. Absolut dö fort.......

#2
Zatopek
2012-06-12 11:00

Lika bra eller bättre än backkamera? Och lika effektiv som den dyra "döda vinkel-varnaren"?
Hoppas att Eu genast lagstiftar om tillbehörsspegeln nu när stänkskärmen försvunnit och dom lättlurade bilisterna skippat kolgummislangen under chassit typ elektroder för att motverka skrocken om statisk elektricitet och hörsägen om livsfarlig gnistbildning :-)
Såklart att det finns en eftermarknad till alla bilister som inte orkar vrida på huvet för att kolla bakåt eller ens åt sidan.
Det kan vara samma individer som alltid glömmer bort både blinkers och koll i backspegeln.
Och dom är jättemånga!

#3
2012-06-12 16:03

En av tre är inte så dåligt, det är bara framåt och åt sidorna kvar att förbättra, sedan kanske, men bara kanske vi MC åkare blir synliga för vissa bilister!

#4
2012-06-12 18:03

Ja, glömmer man att titta i backspegeln så hjälper det föga att man skulle kunna se allt i densamma...

#5
2012-06-13 15:47

Här finns kommentarer med bra minne och då kommer jag plötsligt ihåg att farsan hade fäst en konvex spegel ovanpå bilens backspegel. Tror inte att det löste "döda vinkel"- vinkeln men det gav honom vidgat synfält så han hade stenkoll på oss ungar i baksätet.
http://www.vibilagare.se/nyheter/ny-backspegel-utan-dold-vinkel-38404
Tydligen har SAAB försökt introducera den här innovationen utan framgång.

#6
2012-06-14 08:35

Liknar mest ett vykort.........

#7
njelger
2012-06-14 09:20

Nu an man se hela ansiktet när man sminkar sig i backspegeln

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.