Bild
Nästa artikel

Nej till handhållen mobiltelefon

Nyheter

Transportstyrelsen har skickat ut ett förslag som innebär att handhållen mobiltelefon förbjuds i trafiken.

Under hösten har Transportstyrelsen skickat ut ett förslag på remiss som innebär att handhållen mobiltelefon förbjuds under körning. SMC säger att de är positiva till förslaget eftersom alltför många motorcyklister skadas och dödas av ouppmärksamma förare i andra fordon. Felaktig mobiltelefonanvändning kan ha bidragit till dessa olyckor, uppger SMC på sin hemsida.
 
Nuvarande lagstiftning har inte uppnått önskad effekt och förarna fortsätter att använda mobiltelefon och annan utrustning på ett trafikfarligt sätt.  Svenska trafikanter är inte heller medvetna om innebörden av nuvarande lagstiftning. Den är otydlig och svår att tillämpa för polisen, vilket kan förklara att endast cirka 80 personer per år rapporteras för överträdelse. 
 
Förändringen i lagtexten har fetmarkerats nedan och det är denna förändring som SMC är positiva till:
"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Föraren får därvid inte använda mobiltelefon på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen."
 

Förutom förslaget mot handhållen mobil föreslår SMC dessutom att polisen i olycksutredningar ska göra sökningar hos mobiloperatörerna samt skärpta påföljder i de fall där trafikanters leder till dödade och svårt skadade.

Kommentarer

#1
2017-10-11 13:40

Tanken är god men texten måste nog tänkas igenom en gång till. Med denna text så blir det så att det är ej självklart olagligt att klämma fast telefonen mellan huvud och axel.. eller lägga telefonen i knät för att skriva SMS.
Är övertygad om att det inte är lagtextens avsikt, men gråzonen kommer kvarstå och bli lite osäkrare.
Måste vara bättre att bara tillåta telefon medans en kör med hjälpmedel avsedda för att användas i trafiken.

#2
2017-10-11 18:50

Problemet är alla Kalle Ankor som tillåts härja fritt i trafiken. De som inte kan hantera en mobiltelefon säkert kan med 100% säkerhet inte hantera de ögonblickssituationer där korrekta reflexer krävs. Endast korrekt kunskap om regler och körteknik som nybörjare och stor mängdträning under åren efter uppkörningen av korrekt beteende ger korrekta reflexer. Ingen tillfällighet att svenska lastbilschaufförer historiskt varit de bästa trafikanterna. Män i sina bästa år med gedigen körkortsutbildning och 50000mil om året kommer överglänsa alla andra. Oavsett om de är fulla eller pratar i telefon.

#3
2017-10-11 18:53

Talande att sosse-organisationen SMC vill ge mer integritetskränkande möjligheter, som saknar kausalitetsstatus, till polisen.

#4
2017-10-14 11:51

Alla civiliserade västländer har tydlig lagstiftning mot mobilfipplande bilförare som skickar sms under körning!
I Danmark bötfäller man högvis med såna här ansvarslöst nonchalanta trafikanter, ett tydligare regelverk behövs nu i Nationalstaten. Absolut!
Borde även gälla cyklisterna under färd, har nu på kort tid sett både gammal o ung (bägge med moderna cykelmodeller utan fotbroms) som knappt ägnar sig åt trafiken medans dom med fullt fokus skriver nya SMS. Dom borde hålla händerna på styret med definitiv beredskap att styra undan/bromsa i skarpa situationer.
Även om jag tar ansvar för andra i trafiken kan jag aldrig vara trygg när jag luftar hojen. När medtrafikanter fipplar för fullt gör det mig verkligen osäker.
Kontroll är verkligen en illusion.
Det här brottsliga beteendet måste bort från gator o vägar.
Stenhårda straff typ Alaska kanske ger resultat?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.