Bild
Nästa artikel

Nej till digitala registreringsskyltar

Nyheter

Transportstyrelsen säger att det ”kostar mer än det smakar”.

Den här artikeln publicerades ursprungligen av Bikes syskontidning Vi Bilägare, läs de senaste bilnyheterna genom att klicka här. 

Transportstyrelsen har utrett om det skulle vara värt för den svenska fordonsparken att utrustas med digitala nummerplåtar.

Fördelarna med en uppkopplad, digital registreringsskylt är att den skulle kunna bidra med mer information än bara själva registreringsnumret. Till exempel skulle den kunna fungera som en skylt för att någon övningskör bilen för tillfället eller signalera att bilen är stulen.

Men, den stora nackdelen med skyltarna är den ekonomiska aspekten och Transportstyrelsen säger att det skulle ”kosta mer än det smakar”, därför tycker de inte att de digitala regskyltarna är en bra idé. Att utrusta alla bilar i Sverige med dessar skulle enligt beräkningar kosta någonstans mellan 18 och 77 miljarder kronor. Dessutom finns frågetecken kring personlig integritet. 

Transportstyrelsen tror också att nya bilar kommer att bli så tekniskt avancerade att de själva bidrar med fördelarna som en digital skylt skulle kunna ge. Till exempel skulle bilarna själva kunna förhindra att de blir stulna.
– Framtida, internetuppkopplade fordon skulle vid start kunna kontrollera statusen mot vägtrafikregistret och hindra att föraren kör iväg om något är oklart. Vi tror detta är något som kan bli verklighet inom ett fåtal år, säger Christofer Kärrdahl.

Diskutera: Vad tycker du – borde vi ha digitala registreringsskyltar i Sverige?

Kommentarer

#1
2019-02-07 19:03

Svepskäl, storebror vill se allt vi gör.

#2
2019-02-08 17:01

Vi inte behöver regplåtar ö.h.t. Rena storebrorsfasoner, samt onödigt integritetskränkande att alla kan ta reda på var mitt stöldbegärliga fordon hör hemma, eller vem som äger den rostiga 240:n som parkerats utanför lokala bastuklubben i Skövde.
Identifiering för ägodelsmärkning för tydligare ägarbyte borde juridiskt styras av ramnummer och motornummer. Det ska vara ägaren som frivilligt uppdaterar detta.
Ett sådant register behöver inte staten alls lägga sig i, eftersom egendom är en ren civilrättslig affär för den enskilde medborgaren. Vi har inget för båtar eller husdjur och det går ändå att köpa och sälja.
Fordonskatten är ett rent svepskäl för att raka in mer pengar till regeringens infall. Skattemedel (till skillnad mot avgifter) är ALDRIG öronmärkta. För trafikinfrastruktur ska rimligen en trafikavgift istället tas in. Med dagens tekniknivå borde det dessutom vara gratis att ställa av och på ögonblickligen (telefon-app) för att enbart kosta pengar när fordonet faktisk framförs på väg. Det ska inte vara en stående kostnad bara för att staten vill raka in mer av våra inkomstbeskattade pengar.

#3
2019-02-12 08:29

z1000R2 "Med dagens tekniknivå borde det dessutom vara gratis att ställa av och på ögonblickligen (telefon-app) "
Transportstyrelsen tillhandahåller appen "Mina fordon". Där kan du redan idag ställa av och på dina fordon ögonblickligen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.