Bild
Nästa artikel

Kör motorcykel för en bättre mental hälsa

Nyheter

Studier från Semel Institute for Neuroscience an Human Behaviour på UCLA hävdar att det är bra för din mentala hälsa att köra hoj.

Studierna lät tre forskare koppla upp mätutrustning som registrerar hjärnans aktiviteter och hormonnivåer på mer än 50 motorcyklister.
Mätvärdena togs före, under och efter att de hade kört sina motorcyklar. Man testade personer även efter de hade kört bil och efter vila.

Föga förvånande visade sig testpersonerna må bättre både fysiskt och psykiskt efteråt. Det visade sig att stressnivåerna minskade med 28 procent enligt studien. Under en 20 minuters hojtur visade det sig att adrenalinnivåerna ökade med 27 procent och hjärtfrekvensen ökade med 11 procent. Det är med andra ord likställt med en träningsrunda att köra motorcykel.

En annan sak som studierna visade var att hjärnan blev mer på alerten under hojturen.
Männen och kvinnorna i undersökningen varierade i ålder och likaså deras erfarenhet bakom styret. Under studien fick deltagarna använda en hjälmluva med elektroder uppkopplade mot mätutrustningen. Under undersökningarna fick de sedan köra drygt 20 minuter på mindre landsvägar med inte alltför tung trafikbelastning.

–Vi vet att motorcyklister har sagt att de mår bättre när de får köra hoj men ingen har gjort studier på det tidigare, säger Don Vaughn som är forskare på UCLA.
Men man ska ha i åtanke att man kan förmodligen kan uppnå ett liknande resultat med andra aktiviteter som till exempel löpning eller andra fysiska aktiviteter, fortsätter han.   

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.