Imponerande Backlund på Assen

När det var dags för första BSB-racet på Assen var förhållandena inte optimala. De tidigare klasserna hade fått köra i regn och bitvis upptorkande asfalt och det såg ut som att även British Superbike skulle få göra det. En stor del av fältet valde att starta med regndäck.

Backlund fick en fenomenal start från 21:a startruta och var direkt uppe i topp tio. De kommande varven började han beta av förare under upptorkande förhållanden, vid flera tillfällen satte han racets snabbaste tid. Efter ett par varv var han ikapp den ledande klungan, med mästerskapsledaren Ryuichi Kiyonari precis framför honom. Regnet började falla igen och Backlund tog direkt chansen och gjorde snygga omkörningar upp till tredjeplats. Waters och Byrne låg nu framför honom, Backlund försökte ta sig om Waters och var en stund uppe på andraplats men blev omkörd igen.

Backlund började nu ha flera håriga ögonblick runt banan och tappade sakta mot de andra förarna. Med sex varv kvar kraschade Backlund, på samma plats som mästerskapsutmanaren Byrne även skulle komma att göra tre varv senare. Waters vann det racet.

I race två var banan betydligt torrare och det blev inget mer regn. Backlund fick igen en bra start och var direkt upp kring tiondeplats. Igen var Backlund i sällskap med Waters under ett ”lugnare” race två. Waters ledde men Backlund höll honom inom bara någon sekund under hela racet och svensken slutade på nionde plats.

I brittiska 125/Moto3-mästerskapet körde hela sju stycken svenskar. Bäst placering fick Alex Persson på 14:e, Martin Svensson på 18:e, Jonathan Hansen på 27:e, Dennis Wilje på 30:e, Wiliam Svärd på 35:e och Johanna Innerfors på 38:e. Daniel Hermansson slutförde inte.

Samtidigt kördes holländska mästerskapet där flera svenskar deltog. I Superbike-klassen körde Theo Borglund, Håkan Stensby, Mikael Caldell och Robert Färestål. Borglund fick bäst placering med en 12:e plats, Stensby och Caldell slutade 24:e respektive 25:e medan Färestål inte kunde slutföra.

I Supersport deltog Daniel Alstergren, Anders Mahrs-Träff, Aurore Milton och Jimmy Gallros. Alstergren slutade på 21:a plats, Mahrs-Träff på 24:e och Milton på 25:e. Gallros fick bryta med två varv kvar.