Bild
Nästa artikel
K1600 GTL kan få laserljus.

Head up-display och laserljus från BMW

Nyheter

BMW spänner sina teknologiska muskler på tech-mässan CES i Las Vegas. Här visar de egen head up-display och en K1600 GTL med laserljus.

BMW har länge jobbat med några av de mer tekniska systemen för belysning i hojvärlden såsom adaptiv helljus, kurvljus och LED.
 
Mycket har först tagits fram för tillverkarens bilar och sedan hittat över till tvåhjulingarna. Så är också fallet med senaste lasertekniken. På tech-mässan CES i Las Vegas visar BMW en K 1600 GTL med laserprojektorer till helljuset.
 
Det kritvita laserljuset ska förlänga helljusets räckvidd till mastiga 600 meter och det ska vara i det närmaste underhållsfritt. Det enda kruxet är att tekniken är alldeles för dyr för att lönsamt kunna erbjudas till motorcyklar. Framtiden får utvisa om det någonsin blir verklighet med laserljus i lyktorna på hojsidan.
 
En andra nyhet som BMW presenterar på CES i år är en egen hjälm med head up-display. En teknik det pratats om i åratal men som det hittills inte blivit mycket av. Med BMW:s tekniska och ekonomiska muskler kanske det kan bli ändring på detta.
 
Hjälmen som ännu är ett koncept ska kunna erbjuda indikationer om däckttryck, olje- och bränslenivå, hastighet och vald växel direkt i synfältet.
 
En framåtriktad kamera kan spela in din färd men även läsa trafikskyltar och påminna dig om den aktuella hastighetsbegränsningen. Ytterligare en kameralins ger dig tillgång till en digital backspegel i head up-displayen, så klart kan även anvisningar från navigatorn visas i hjälmen.
 
Diskutera: Vad tycker du om tekniken?  

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.