Bild
Nästa artikel

Framtida däck anpassar sig till underlaget

Nyhet

En grupp forskare har utvecklat ett däck som anpassar sig själv efter rådande väglag för bästa möjliga grepp eller lägst förbrukning.

 

Forskare vid Leipzig University of Applied Sciences i Tyskland har utvecklat vad de kallar ett ”Intelligent däck” som med hjälp av inbyggda sensorer formar sig själv efter rådande väglag. Den första prototypen visas i veckan upp på teknikmässan Hannover Messe mellan 23 – 27 april.

Tanken är att däcket ska kunna användas optimalt under alla förhållanden. Inbyggda sensorer känner av olika sorters väglag och väderförhållanden och anpassar däckets form även under färd med hjälp av elastiska komponenter. Beroende på om det är grusväg, asfalt, vått eller snö kan däcket vidgas och dras ihop på bredden och höjden för att bilen ska få bästa möjliga grepp och bränsleförbrukning.  

Däcket är dock fortfarande i utvecklingsstadiet och ännu har man inte kommit fram till vilket material som skulle fungera bäst vid en eventuell serieproduktion.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.