Bild
Nästa artikel

Första bilprovningarna sålda

Nyhet

Bilprovningen har nu sålt de första delarna av sitt stationsnät. Det rör sig om stationer i Mälardalen och norra Sverige.

 

Köparen av delar av bilprovningens stationsnät är Opus, ett svenskt bolag som tillhandahåller utrustning och tjänster på den globala fordonsbesiktningsmarknaden. Priset är 375 miljoner kronor.

– Vi känner oss nöjda med affären och är glada över att ha tecknat avtal med Opus. Det är en kompetent aktör som vi har ett stort förtroende för, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

Bilprovningen säljer delar av sitt stationsnät för att underlätta marknaden och se till att konkurrensen är hälsosam. Sedan 2010 har Bilprovningen inte längre monopol på fordonsbesiktningar. I januari beslutade en bolagsstämma att dela in stationsnätet i tre grupper, två av grupperna säljs nu till högstbjudande.

Opus har nu köpt den nordvästra gruppen, som huvudsakligen består av stationer i Mälardalen och norra Sverige. Den sydvästra gruppen beräknas vara såld efter sommaren.

Klicka här för att se vilken grupp din bilprovning tillhör (PDF, 978 KB)

Kommentarer

#1
2012-07-11 12:12

Har själv aldrig haft problem med "tillgängligheten" och diversity är inte tillåtet i detta fall (möjligen privat regi kontra statligt monopol) där bedömningen ska ske neutralt och enligt (kvalitetssäkrade) ackreditionen.
Däremot kommer priserna att sticka iväg uppåt, precis som på kontineten men även i Suomi som gjort samma kur.......

#2
2012-07-12 00:19

Priserna går upp rejält för besiktning pga utförsäljning, jag är inte emot privatägd bilprovning men någon konkurrens blir det tyvärr inte, däremot en oligopolsituation där alla höjer samtidigt för ökad lönsamhet i bilprovningsbranschen...och ägarna till de nya bilprovningarna blir miljardärer, vinsten går till något skumt konto i skatteparadis utan att någon skatt betalas i Sverige, jämför med företag inom vård och omsorg....Detta får vi bil & mc ägare betala för

#3
Zatopek
2012-07-12 11:31

Kalle2; du menar stor risk kartellbildning?
Finns i så fall en bevakarmyndighet att tipsa till.
Ring Konkurrensverket direkt eller Jan Christer Ragnar "Janne" Josefsson

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Janne_Josefsson.jpg/269px-Janne_Josefsson.jpg

på Uppdrag Granskning om dom inte vill lyssna på dig.

#4
2012-07-12 14:34

Zatopek; Nej det är ingen risk för kartellbildning eftersom det inte behövs med ett fåtal stora aktörer 3-4 st, eftersom alla då höjer priserna gemensamt utan att ha någon olaglig kontakt (kartell) med varandra, för att alla vet att om de börjar priskonkurrera alltför hårt med varandra så är det ingen som tjänar pengar till slut, då är det bättre att gå åt andra hållet, dvs. höja i stället närapå gemensamt för de tjänar alla på. Det skulle behövas ett större antal konkurrerande företag på varje ort, från 10st och uppåt för att riktig konkurrens ska uppstå, detta kunde lösas enklast genom att alla bilverkstäder har rätt att även besiktiga. Visst skulle några verkstäder bli kända för att "släppa igenom" enklare men det får man ta, Jämför med vissa privata skolor som vinner popularitet genom att ge högre betyg än andra. Det skulle då behövas en kontrollmyndighet för att kontrollera olika bilprovningar och dra in tillstånd vid behov. Men som det nu verkar bli så är det endast vi kunder som blir drabbade av mycket högre priser

#5
2012-07-12 17:43

Är personligen rätt trött på den borgerliga marknadsliberalismen med notoriska avregleringar av både idéella och principiella skäl. Den galopperande privatiseringsmanin är inte bara av godo!
Det här ger en destruktiv konkurrens, åtminstone inom vård, skola och omsorg!
En amerikansk metaanalys (38 miljoner personer) visade på sämre vårdresultat på privata sjukhus och med högre dödlighet (inom t.ex. dialysvården) än på kliniker utan vinstkrav.
Genomförda avregleringar har inte ökat kvaliten eller gett billigare priser för vård, skola och omsorg i Sverige!
En rapport från Svenskt Näringsliv (sept. 2011) om konkurrensens konsekvenser visar liknande effekter även för andra avreglerade samhällsnyttiga tjänster. Kolla bara in järnvägen!
Med lite konspirationsfantasi så kan det vara en smygande systemanpassning till US där vi ju redan (i mångas dröm) är den 52:dra delstaten efter Haiti?
I the land of the free är staten ondskan personifierad och därför var mans fiende.

Idag har Vp anmält den här försäljningen av Bilprovningen till Opus eftersom övriga anbudsgivare är hemliga. Opus är baserat i skatteparadiset Cypern och skatteplanering ingår i vinstkoncepetet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.