Bild
Nästa artikel
Det ska kosta att parka hojen tycker Stockholms stad.

Förslag om P-avgifter kritiseras

Nyheter

Snart kan det kosta pengar att parkera motorcykeln i huvudstaden. Trafikkontorets förslag är ute på remiss, går det igenom kan de nya reglerna träda i kraft redan i höst.

I dag parkerar tvåhjuliga motorcyklar och mopeder klass I gratis i hela Stockholm på de parkeringarna som är särskilt framtagna för motorcyklar.
 
Men i ett förslag till totalöversyn av parkeringsreglerna och avgifterna i huvudstaden föreslås att den förmånen ska tas bort. Detta trots att syftet med förslaget är att öka framkomligheten, minska klimatpåverkan och förbättra luftkvalitén genom minskad biltrafik.
 
Förslaget innebär bland annat att motorcyklister ska betala 50 procent av bilavgiften för att parkera. Just detta har fått Sveriges motorcyklister (SMC) att reagera.
 
– Att Stockholms stad gör en översyn av P-regler och avgifter är rimligt med tanke på hur staden växer och behovet av utrymme och god miljö för oss som bor här. Men, det är inte rimligt att enbart tala om att minska biltrafik och helt bortse från motorcyklarnas unika egenskaper och fördelar i storstäder. Den höga avgiften och avgiftsförslaget gör det också helt ointressant att parkera fler än en MC per ruta vilket gör att motorcyklar och mopeder klass I kommer att använda sig av fler bilparkeringar istället, säger Olle Henriksson, ordförande i SMC i ett pressmeddelande.
 
Trafikkontoret i Stockholms stad meddelar att inga fordon kommer att kunna undantas från parkeringsavgifterna. Det gäller även bussar, lastbilar och motorcyklar.
 
– Förslaget är ute på remiss och vi tar tacksamt emot alla synpunkter innan beslut fattas, säger Erik Johansson som är Trafikkontorets presstalesperson.
 
Förslaget lades fram i månadsskiftet november–december och det är nu ute på remiss. I vår ska förslaget upp i nämnden och passerar det där kan de nya reglerna införas redan till hösten.

Klicka här för att skriva under SMC:s namnsinsamling mot införandet av p-avgifterna.

Kommentarer

#1
2016-02-17 21:39

Så jävla världskass!

*Vederbörlig protest sänd* "check"

#2
2016-02-18 10:02

De säger:

"Trafikkontoret i Stockholms stad meddelar att inga fordon kommer att kunna undantas från parkeringsavgifterna. Det gäller även bussar, lastbilar och motorcyklar."

Det är rent trams, den lag som styr detta "Lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m." MEDGER rätt för kommun att ta ut avgift. Det finns inget tvingande i lagen att ta ut avgift, att avgift ska tas ut för all fordonstyper etc.

Detta är bara ett sätt att mjölka motorcyklister på pengar och kanske en eftergift åt miljöpartiet i någon politisk kohandel!

Namninsamlingen underskriven!

#3
2016-02-18 14:55

Trafikkontoret i Stockholms stad har härmed visat att dom inte vill ha någon lösning på trafikproblemen i Staden. Motorcyklar och vespor som ersätter bilar löser en gång för alla parkeringsproblem samt oerhört dyra kringfarter. För att inte tala om trafikstockningar. Nej, huvudsaken är att knuttarna inte kommer undan avgifterna... Sånna tjänstemän och politiker!

#4
2016-02-20 11:22

EN fråga bara???
Varför ska ni i Stockholm inte betala parkering för MC???
Det finns många kommuner som redan tar betalt t.ex. Malmö och som gjort detta i flera år.

#5
2016-02-21 18:23

Pja, lååångt rimligare är väl att ställa sig frågan vad hojfolket, i då exempelvis Malmö, gjorde (eller snarare inte gjorde) då kommunen beslöt att införa parkeringsavgift för mc?

Annars är förstås frågan så utomordentligt korkad att den bäst tjänar som ett exempel på att mänsklig dumhet aldrig riktigt upphör att förvåna en…

#6
2016-02-24 17:23

Jaha och vad hjälper det att protestera......... inte ett j...a skit. Det införs oavsett vad vi tycker. Så skedde i andra kommuner där det betals numera. Och vadå korkad fråga.......... ska inte i så fall du/ni vara solidariska??
När det genomfördes här i Malmö hur många protesterade från t.ex. Stockholm då????
Och vad ska du göra då? Vrida av armar på någon kommunpamp? Muta någon? Eller blir det som med vägtullarna???

#7
2016-02-24 19:25

Solidariskt? Ehh…? Så du är verkligen dum på riktigt, alltså? Ja, där ser man. Och vad i h-e har solidaritet med lokalt beslutade parkeringsavgifter att göra? För såå korkad är väl ändå ingen att man sitter och hoppas att det på något vis ingår i det kommunala utjämningsbidraget (aka Robin Hood-skatt), så p-pengarna från Stockholm per automatik skeppas till Malmö (som en de facto nettobidragstagare, i alla händelser)?

Men visst – hade hojfolket i Malmö gått ut med en protestlista, hade jag skrivit under. Alla dar i veckan.

Och, ja – trafikborgarmuppen i Stockholm, miljöpartisten, Daniel Helldén, kanske trummar igenom det här förslaget? Kanske inte? Vilka armar jag tänker testa hållfastheten på, vet jag inte, men skulle jag – av en händelse - springa på just honom, så får vi väl hoppas att han käkat annat än bara Stadshusets salladstallrik de senaste åren…

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.