Bild
Nästa artikel

Företag utvinner bensin ur luft

Nyhet

Ett litet företag i England har lyckats framställa bensin ur inget annat än vattenånga och koldioxid. Experter tror att detta kan lösa energikrisen.

I augusti startade företaget Air Fuel Synthesis ett litet raffinaderi och har sedan dess framställt fem liter bensin ur enbart vattenånga och koldioxid, enligt The Independent. Inom två år räknar företaget med att tillverka mer storskaligt med en större anläggning. Utvinningen och tekniken är fortfarande i ett tidigt stadium men experter tror att detta är framtiden.

- Vi har tagit koldioxid från luften och väte från vatten och satt ihop dessa till bensin. Det finns ingen annan som gör det här, så vitt vi vet. Det ser ut och luktar som bensin men är en mycket renare och klarare produkt än bensin som kommer från fossilolja. Vi har inga av de tillsatser eller snuskiga grejer som finns i vanlig bensin och ändå kan vårt bränsle användas i dagens motorer, säger Peter Harrison, företagets VD.

Kommentarer

#1
2012-10-23 11:02

Den här typen av historier har vi sett många av, ska bli intressant om detta är sant, och om det är sant så köps detta självklart upp av olje-industrin och försvinner in i deras garderob. Ett exempel på detta var den amerikanske motor-guruns "Smokey Yonick,s" Hot vapor engine som journalister från tidningen Bilsport var och provkörde vid två tillfällen, den drog ca hälften så mycket bensin som vanliga motorer, men sedan "försvann" hela uppfinningen, ingen vet varför eller vart...

#3
2012-10-23 11:16

Det intressanta är inte varifrån man tar råmaterialet, utan vilken energi man tänker använda för framställningen?

Det kommer således inte lösa någon energikris, utan förvärra den. Energi som förut hämtades från oljekällor måste nu tas någon annanstans.

Kärnkraft kan användas till att framställa bränsle med denna metod.

#2
2012-10-23 11:32

- Kalle, minns historien om den amerikanska elbilen (och då pratar jag inte om "farmor Ankas" bil av märket Detroit Electric) - den funkade men stoppades av dom mäktiga i Detroit - på 70-talets USA som fortsätter att älska olja som ett sätt att tjäna pengar.
- Inte ens en faktoid, men hämtat ur fakiren Fastaffs fantastiska berättelser.....
Alltså typ "crazy ideas" som dom orädda kineserna gärna nappar på, hehe
- Hokuspokus; sa Labero och trollade tillbaks femhundringen för att om igen växla in den till hundralappar av hos bankkassörskan.

#4
2012-10-23 15:58

Hemming, energi för att driva fordon måste komma någonstans ifrån, om det så är olja eller el från kärn- eller andra kraftverk för att direkt ladda elfordon, framställa vätgas med hydrolys eller syntetisera flytande bränsle. Det fantastiska är väl att det kan finnas en chans att vi och kommande generationer kan få fortsätta att köra och njuta av bullrande förbränningsmotorer! Kom också ihåg att "Loud pipes save lives", ljudlösa elfordon är faktiskt riktigt farliga för oskyddade trafikanter, t ex lekande barn. Flytande bränsle har många fördelar, det går lätt att lagra (i motsatts till elenergi som är mycket svårlagrat med stora kostnader) och är lätt att distribuera och använda med befintlig infrastruktur.

lilla_my, trots ditt något svårtydda inlägg så har du nog en poäng där, oljebolagen och alla deras mutade politiker kommer att förhindra detta så länge som möjligt för sin egen vinnings skull. Människans kortsiktiga egennytta är tyvärr det största och egentligen enda hindret för utvecklingen.

#6
2012-10-23 17:54

Ska vi kondensera ihop bensin ur luft och vätgas lär vi behöva gott om el så mer utveckling på den fronten lär komma som ett brev på posten.

#7
2012-10-23 21:10

Dr. Hund - du förstår inte: bensin innehåller stora mängder energi, som kan användas till mekaniskt arbete.

Om man ska framställa syntetiskt bränsle från luften måste man tillföra en större mängd energi än vad som till slut binds i det färdiga bränslet.

Istället för att importera stora mängder energi i form av bensin, måste vi börja producera ännu större mängder på något annat sätt.

#8
2012-10-23 23:06

läste lite på företagets hemsida och det är klart att någon billig bensin blir det inte, dvs. det kommer inte att konkurrera med vanlig fossil olja,och är säkert mycket energikrävande att framställa, men det talas om nästa generations kärnkraft där man använder gammalt kärnavfall som bränsle så har vi extremt god tillgång till billig el, då kan detta bli ett alternativ, ty vem vill åka i en elbil alt. mc som går någon enstaka mil innan batteriet är urladdat, och ljudet av en förbränningsmotor är god musik jämfört med en vinande elmotor

#9
2012-10-23 23:43

wow, finns många "smarta" personer här som direkt förkastar nyheten....

#10
Zatopek
2012-10-24 13:47

T, det är ingen "förkastad nyhet" eftersom vi redan förra veckan kunde läsa i Grönköpings Veckoblad att Oppfinnar-Jocke just skissat klart på en efterlängtad perpetuum mobile!
Och den tekniken kräver ingen ytterligare energi från Darlington i engelska County Durham när vi väl fått fart på mekaniken här i Västergötlandet.
Att vårt veckoblad inte har nån plats för sanningen vet alla, eller?

#11
2012-10-24 17:22

Klart att det går åt mer energi att spjälka upp råvarans molekyler än man får ut ur den färdiga produkten men om man förutsätter att man i framtiden har tillgång till förnybar el så spelar det faktiskt ingen roll att konversionen är energikrävande ur miljösynpunkt alltså, ekonomin är en annan sak.

#12
2012-10-25 13:26

http://sv.wikipedia.org/wiki/Energiprincipen
Det finns solenergi så det räcker o blir över en "lång stund".
En innovativ tanke, men lite sund skepsis mot entreprenörerna som tigger riskkapital är hälsosamt!
Åtminstone för småspararen som behöver säkra pengar till sin pension.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.