Bild
Nästa artikel
Statens väg- och transportforskningsinstitut vill se fler åtgärder mot olagliga körskolor.

Fler åtgärder mot olagliga körskolor

Nyheter

Forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut menar att hårdare tag krävs mot olagliga körskolor.

Att handledare för övningskörning max får ha 15 handledartillstånd har inte minskat problemet med olagliga körskolor. Det konstateras av forskare på VTI.

Deras intervju- och enkätstudier visar att det även finns en rad olika tjänster som erbjuds mot betalning. Bland annat förfalskning av handledarintyg, handledd körträning, kunskapsprov som filmats på plats, hjälp att svara på kunskapsfrågor i samband med prov via en öronsnäcka och bokning av förarprov. Men det vanligaste enligt VTI är att körkortstagare erbjuds handledning vid körträning mot betalning.

Forskarna på VTI föreslår nu flera åtgärder för att störa den olagliga verksamheten, några av dem presenteras här:

  • Reducera antalet till 5 istället för 15 tillstånd samt att tillståndet är ett per elev istället för tillstånd för olika slags körkort. Utred möjligheten med dispens för handledare som behöver utbilda fler än fem på grund av stor familj etc.
  • Öka samverkan med olika aktörer där trafiklärare/förarprövare berättar om den svenska utbildningen och varnar för den olagliga verksamheten för nyanlända.
  • Öka myndigheters samverkan och möjlighet att dela data som kan öka upptäckten av olaglig verksamhet. I nuläget finns en sekretess som kan göra det svårt.
  • Följ upp förekomsten av fordon med dubbelkommando och hur dessa bilar används.
  • Förstärk konsekvensen av den olagliga verksamheten, exempelvis genom högre böter, indragning av körkort eller körkortstillstånd.

Kommentarer

#1
2018-07-09 22:59

Enda problemet som lyfts är att det fuskas på proven. Det var inget konstigt att övningsköra med vem som helst som hade körkort förut. Det ska vara enklare för privatister. Att det förekommer svart verksamhet är en annan historia. Att den svarta verksamheten frodas, är på grund av den onödigt krångliga byråkratin som gäller för körkort - som gör att körskolorna tar hutlöst betalt. Jag noterar lakoniskt att det ska läggas krut på att informera nyanlända. Åfan. Vem hade kunnat tro att problemen med olaglig verksamhet främst återfinns i de leden?

#2
2018-07-10 11:55

"Men det vanligaste enligt VTI är att körkortstagare erbjuds handledning vid körträning mot betalning."

Det där förstår jag inte riktigt. Som handledare på mc för privatist är dealen att jag är med och tipsar, övervakar osv mot att jag får bensinen betald och i vissa fall käk.
Ser man petigt på det är det en form av betalning och alltså inte tillåtet, eller?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.