Bild
Nästa artikel

Färre omkomna i trafiken första halvåret

Nyheter

Under det första halvåret 2017 omkom 109 personer i vägtrafiken visar preliminära siffror, det är 12 färre än motsvarande period förra året.

Den preliminära statistiken från Transportstyrelsen visar att elva av de omkomna var yngre än 20 år och 29 var 65 åreller äldre. Men av dessa 109 var endast 10 på motorcykel. Två av dessa kolliderade med annat fordon.

Medelantalet omkomna under första halvåret de föregående fyra åren 2013-2016 var 116 personer vilket innebär att antalet omkomna under januari-juni 2017 är sex procent lägre jämfört med den tidigare fyraårsperioden.

– Siffrorna är lite lägre än senaste fyraårsgenomsnittet, och lägre jämfört med 2016. Generellt är dock siffrorna mycket lika jämförbara år tillbaka i tiden, och det är förhastat att säga något om en utveckling. Snart börjar också sommarens semestrar på riktigt och många ger sig ut på vägarna. Den tid då det är roligt att vara på vägen är sorligt nog också den farligaste. Så jag hoppas att alla trafikanter tänker på att ta det lugnt i semestertrafiken, säger Ryo Yamazaki, statistiker på Transportstyrelsen.

Av de omkomna hade 77 färdats i bil, 10 på motorcykel, 5 på övriga motorfordon, 7 på cykel och 10 var fotgängare.

Kommentarer

#1
2017-07-21 14:38

Det visar sig att fotgängare och cyklister är i samma paritet som MC för risken att dö. Vad drar vi för slutsatser? Att byråkratiska skrivbordsprodukter som fördyrar och försvårar inte är meningsfulla. Tack för ordet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.