Bild
Nästa artikel

Dödade onyktra i trafiken är män

Nyhet

Det är framför allt de unga männen som tar ger sig ut i trafiken på fyllan och omkommer i trafikolyckor, visar siffror från Trafikverket.

292 förare omkom i alkoholrelaterade trafikolyckor under åren 2005-2010. Hela 93 procent var män, 270 personer. Nästan hälften var män i åldern 18-34 år. Det enligt Trafikverket som granskat olyckorna där föraren har haft minst 0,2 promille alkohol i blodet.

Även när det gäller grovt onyktra i trafiken är männen överrepresenterade. Under perioden 2005-2010 omkom 238 förare som hade över 1,0 promille i blodet och av dessa var 222 män.

– Det här är ytterligare ett område i trafiken där det finns stora skillnader mellan könen. Vi måste förändra attityden hos framförallt unga män; alkohol och körning fungerar helt enkelt inte tillsammans, kommenterar Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Under sommaren sker, enligt polisen, dubbelt så många rattfylleribrott jämfört med årets andra månader. Därför ska en särskild insatsvecka med extra många kontroller genomföras mellan den 4 och 10 juni. Bengt Svensson är kommissarie vid Rikspolisstyrelsen:

– En viktig faktor vid rattfylleri är förutom rattfylleristen själv, personerna i omgivningen runt den som ska köra. Alla som ser och vet om att den som har fordonet med sig och dricker alkohol har också ett ansvar och bör reagera och helst även agera.

Kommentarer

#1
Zatopek
2012-06-05 10:44

Sverige idag:
Kroniska fylltrattar som åker dit för rattfylleri för femtielfte gången får ju åtalseftergift som rabatterad bonus.

#2
2012-06-05 16:29

Kvinnor super mer sällan och kör nästan aldrig i fyllan.
Här en diskussion om samma trista nyhet i en annan hemsida på samma förlag http://www.vibilagare.se/nyheter/9-av-10-doda-rattfyllerister-ar-ma-38325

#3
2012-06-07 11:38

Alkoholen flödar också bland trafikanterna, man kan bli mörkrädd för mindre.
Helst bör man hålla sig från gator och vägarna för att säkert slippa bli prejad till mos av suputarna.
Och på Arlanda tog dom nyligen en flygpilot full av promille på väg till sitt jumbojet.
På sjön är dom inte sämre, där dansar den berusade kaptenen med vackra damer medans en styrman på fyllan kör kryssningsfartyget upp på ett italienskt grund.

Otäcka fyllon i sina bilar sprider skräck bland oss på hoj.
Fast idag vet man inte om hänsyns- och omdömeslösheten beror på färdknäppen, ADHD, vanlig aggressivitet, suicidal spänningsjakt, äldreäldre med långsamma reaktioner, Alzheimers, trötthet, SMS:ande eller drograttfylla.
Här en hetare diskussion om samma nyhet än bland oengagerade motorcyklisterom än i trötta bike.se
http://www.vibilagare.se/nyheter/9-av-10-doda-rattfyllerister-ar-man-38325

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.