Den enes död, den andres bröd

MotoGP-klassens förare fick ett blött avslut på säsongen 2018. Från start och fram till att det var 13 varv kvar, decimerades nästan halva startfältet på grund av det dåliga vädret. Många bakhjulssläpp med highsiders som resultat fick förare som den regerande världsmästaren Marc Marquez och konkurrenten Maverick Viñales att smaka på asfalten i höga hastigheter.
Racet kom att rödflaggas efter att så många förare åkte i backen. Eftersom ¾-delar av loppet inte hade körts blev en omstart blev ett faktum där man startade enligt ordningen från det 13:e varvet.

Rins, Dovizioso och Rossi hade första ledet i omstarten. Efter start kom ordningen att förändras då Dovizioso lyckades komma förbi Rins och kunde dra ifrån. Rossi tog chansen och körde om Rins när åtta varv återstod av loppet. En manöver som gav honom andraplats i loppet i cirka tre varv framåt. I kurva 12 åker Rossi omkull men lyckas att komma tillbaka ut på banan men lyckas inte köra upp sig mer än till 13:e plats.

KTM-föraren Pol Espargaro var den som drog det längsta strået i det blöta racet. Han hade en stadig fjärde placering under loppet. Dani Pedrosa och han bytte plats med varandra ett par gånger men Espargaro lyckades hålla sig på sin fjärdeplats, tills Rossi oturligt nog körde av och lämnade tredjeplatsen öppen till KTM-föraren.

–De sista varven kändes som ett helt år innan jag kom in över mållinjen, säger en känslosam Pol Espargaro när Simon Crafar intervjuar honom från park fermé.
För både KTM och Pol Espargaro blev det här den första pallplatsen någonsin i ett MotoGP.

Dani Pedrosa gjorde dessutom sitt sista lopp som MotoGP-förare innan. Repsol Honda-föraren som hade vittring på en pallplats, slutade på en femteplats och lägger nu tävlingskarriären åt sidan.
Ironiskt nog börjar hans nya karriär som testförare tillsammans med Mika Kallio för just KTM.