Dakar 2019 Etapp 4: Arequipa – Tacna

Etapp 4 fortsätter från Arequipa till Moquegua för att fortsätta till målgången i Tacna.
Förarna börjar etappen med en vägsträcka på 85 kilometer som övergår till en specialsträcka på 351 kilometer. Totalt är etappens sträcka 509 km lång för motorcyklisterna.

Vad som skiljer etappen åt är att de måste köra utan någon form av support. Förarna får endast ta hjälp av varandra men inte från några supportfordon. Dessutom blir däcken plomberade för att tävlingsledningen ska veta att däck inte har bytts under etappen.

De flesta verkar ha bytt till hårdare däck inför etappen.
–Ja, vi måste ta oss igenom maratonsträckan. I har hårdare däck på hojen och jag tror att de flesta har gjort samma sak, säger Yamahas Adrien van Beveren. 

Den tunna luften i området har en stor inverkan på de tävlande. En som har förberett sig för detta är Yamaha-föraren Xavier De Soultrait.
–Jag har sovit i ett trycksatt tält som jag kopplar in i ett vägguttag och har i sängen. Det är som ni förstår nåt som min fru har uppskattat väldigt mycket, säger han med glimten i ögat.

Soultrait tappade drygt 23 minuter på denna etapp som bestod av en varierande terräng med både hårt och löst underlag och kom i mål på 15 plats.

Pablo Quintanilla på Husqvarna tappade cirka 20 minuter och sin totala ledning under sitt försök att vara snabbast på etappen.
–Det var lätt att göra misstag och krascha. Jag kom ikapp en grupp och höll mig till dem ända till mål, säger Pablo Quintanilla.

femte plats rullade Adrien van Beveren in efter vad han själv beskriver som den bästa dagen på rallyt för hans del.

Sam Sunderland på KTM lyckades att bli fyra på etappen trots att han fastnade i en ravin under ett svårnavigerat parti. Hans teamkamrat Toby Price lyckades att komma in på en tredjeplats trots smärtor i handleden efter en tidigare skada.

Mattias Walkner som också kör KTM kom in på en andra plats utan större problem.

Etappens vinnare är Honda-föraren Ricky Brabec  som gick hårt från start och höll högt tempo hela vägen till mål.