Bild
Nästa artikel

Cykla mot enkelriktat kan bli tillåtet

Nyhet

En ny lag kan tillåta cykling mot enkelriktat, och regeringens cykelutredare kommer föreslå att motorcyklister och bilister får väjningsplikt mot cyklister.

 

I en Sifo-undersökning från organisationen Svensk cykling vill ungefär 46 procent av vardagscyklisterna tillåta cykling mot vissa enkelriktade gator. Det skriver Svenska Dagbladet i dag. Cykling mot enkelriktat är något som också stöds av regeringens cyklingsutredare Kent Johansson.

– Jag tycker att man i dag av slentrian har enkelriktat gator där det skulle vara möjligt för cyklister att cykla i båda riktningarna, säger Kent Johansson till SvD.

Flera lagändringar kan vara på gång för att underlätta för cyklister och fotgängare och få cykeltrafiken att flyta på bättre. Cyklister kan få korsa bilvägar på cykelöverfarter på samma sätt som fotgängare får på övergångsställen.

”Jag kommer här föreslå att trafikreglerna vid obevakade cykelöverfarter ändras så att förare får väjningsplikt mot cyklister. En sådan förändring syftar till att öka framkomlighet och säkerhet för den cyklande. Samtidigt ställer ett sådant förslag också ytterligare krav på cykelöverfarternas enhetliga utformning i syfte att garantera trafiksäkerheten.”, skriver Kent Johansson i en debattartikel.

Exakt hur förslagen kommer att se ut blir klart i oktober då utredningen kommer att presenteras.

Kommentarer

#1
2012-09-05 12:28

Vad är nytt, man möter dom i fel färdriktning här i Regneborg - hela tiden. Plus andra överraskningar för att hålla motorcyklister/bilister alerta.
Här är det full fart på debatten
http://www.vibilagare.se/nyheter/cykla-mot-enkelriktat-kan-bli-tillatet-39572

#2
njelger
2012-09-05 18:29

svinbra idé

#3
2012-09-05 21:24

Vilket härligt blodbad vi kommer få här i Lund, på alla många, långa och smala enkelriktade gator. Köttfärs für alles! Zebralagen kan jag köpa, men att låta cyklister korsa med fri framfart kommer att sluta i kaos, ty rättigheterna går före liv och hälsa.

#4
2012-09-05 21:27

Att cyklister skulle få cykla mot enkelriktat känns som ett skämtartat förslag. Ytterligare ett sätt att juridiskt omyndigförklara dvs ge ansvarsfrihet till cyklister.

Reglerna för obevakade cykelöverfarter bör ses över. Få vet hur regelverket verkligen fungerar så förenkling är välkommen.

#5
2012-09-05 22:10

Varför måste det vara cyklister precis överallt! AAAAAAHHHHHHH!

#6
2012-09-06 10:44

Cyklat mot enkelriktat har folk gjort så länge enkelriktat funnits, eller fanns enklelriktat innan cykeln uppfanns?
Som sagt, Lund kan bli än mer spännande.

#7
Zatopek
2012-09-06 11:27

Dagen oordning blir morgondagens ordning.
Bra att reglerna anpassas till den allmänna rättsuppfattningen. Den cykelburna opinionen rules och politikerna vänder vinden efter kappan, som det heter här i Grönköping.
Cyklisternas tid är inne!
Lika bra att släppa loss kaos så man vet vad som gäller.

#8
2012-09-06 11:53

Jag tror det kan bli skitbra men inte förbehållslöst.
Man måste inte se problem i allt.

#11
2012-09-06 16:55

Mitt förbehåll mot allemansrätten att cykla hit o dit och kors & tvärs är väl att dom flesta svåra trafikolyckorna redan idag drabbar just cyklisterna. En koll med sjukvården och med försäkringsbolagen visar skräcksiffror!
Inte mycket trafikundervisning till menige man och absolut inget medfött trafikvett i människans genuppsättningen.
Ser själv ofta hur ofokuserade cyklister knappar på mobilen istället för att "se sig för" och låter övriga trafikanter ansvara för säkerhet o liv.

Dessutom hoppas jag att lagstiftarna
1) inte anpassar promillegränsen till rattfyllona
2) svensk lagstiftning inte anpassas till nyaste EU-kravet att besiktiga hojen oftare för att få ner olyckor pga tekniska brister
3) och att inte den ursvenska nikotinprillan förbjuds eller att vår dioxinrika surströmming underkänns som livsmedel. Och avskaffas som festlig burkmat som en eftergift till Bruxelles pga att vi motsätter oss det svindyra lantbruksstödet i bl.a. franska bönder.

#12
2012-09-06 22:27

Ännu en bra ide från fårskallarna !
men trafik säkerhet gynnar det väl ändå inte !

#13
2012-09-06 23:33

#14
Zatopek
2012-09-07 10:43

Är lite skärrad för studenterna på sina fixiecyklar här i stan. Deras trampjonnar saknar både belysning, reflexer och ringklocka. Troligen inte heller en personförsäkring?
Själva är dom utrustade med mobilen i näven för full virtuell koll och totalisolerade med hörsnäckorna på plats.
Följer dom sen inte trafikreglerna o lokala trafikförordningen så blir det cirkus. Eller t.o.m. rysk roulette.

#15
2012-09-07 11:50

I min enfald trodde jag faktiskt att det grundläggande syftet med trafikregler var att skydda åtminstone de mest utsatta trafikantgrupperna, alltså främst fotgängare men för all del även trampjons. Fattar inte hur cyklister skyddas om de tillåts cykla mot enkelriktat? Spännande att se hur mupparna med mobiltelefonen i örat hanterar ett hastigt uppkommande möte med cyklister på enkelriktad gata. Frågan är väl om det är dödslängtan eller bara att få tillbringa resten av livet som vårdpaket som driver på ett sådant förslag? Maken till sitting duck har inte skådats sedan Pia Hansen vann dubbel-trapen i OS.

#16
2012-09-07 13:50

919DK:
Har själv inte hört nåt om att det är EU som är i farten för nya regelverk denna gång. Även om medlemsländerna ska stimulera och underlätta alternativa transporter för medborgarna.
Tänkte alltså inte på en dold agenda bakom förslaget till "tillåten cykling mot enkelriktad färdriktning", möjligen att handläggarna på Transportstyrelsen måste sysselsättas med en utredning.
Men visst kan det vara lobbyisterna på det giriga vård-riskapitalist-bolaget som är i farten.
Dvs. en nationell komplott för att kunna sko sig på framtida vårdkollin och föra ut oskattad vinst av skattemiljarder från den naiva Nationalstaten.
Privatiseringens skumma baksida är en samling organiserat skumrask, tänker jag plötsligt.
Huuuva
PS. hoppas du inte antyder att dom duktiga och skjutglada svenska paralympierna övningsskjuter prick på cyklisterna i framtiden :-)

#17
Zatopek
2012-09-08 11:33

- Dom privata vårdbolagen kammade hem 4½ vinstmiljarder på vård & omsorg 2011.
Baksidan med privatiseringen inom vård/skola är väl att kapitalisterna är svåra att checka upp där i skatteparadiset
Dom uppger troligen friserade siffror om att man återfört 3 miljarder till investeringar och ett vinstuttag på 1½ skattemiljarder.
Man har skäl att tona ner mängden miljarder till den egna fickan pga opinionsläget idag med V i spetsen och inte heller investeringarna i ett bolag är direkt transparanta! Kallas ibland för företagshemlis.
Däremot ger fler svårt skadade med vårdbehov möjlighet till expansion och tillgång till skattemiljarderna.
Klart att dom jublar där borta i sin (välförtjänta??) lyx om det vankas fler brukare av vård?
- Å andra sidan är det svårt att vara sååå cynisk. Så det är inte troligt att man ligger bakom de här nya förslagen, eller?
Tror mer på att cyklisternas beteende har urartat till en allmänt spridd kriminalitet och att enda vägen för att få bukt med det är att antingen kränka den personliga integriteten och folks frihet genom ökad kontroll:
1 a) cykelkörkort
b) regskylt fram/bak på cykeln
c) övervakningskamera i varje gathörn
d) identifieringsC i Borlänge
e) kännbara böter, indragen cyklistbehörighet, beslagtaget fordonet
eller anpassning till verkligheten o hur folk beter sig:
2 a) avkriminalisera genom lagändring i enlighet med den allmänna opinionen
b) alternativt en snabbare regeringsförordning på prov för att se "utfallet" av laglydighet hos samtliga trafikanter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.