Bild
Nästa artikel

Blir lagligt att köra mot rött?

Nyheter

Nebraskas senator har lagt fram ett förslag som gör gällande att motorcyklister kan köra mot rött om de får vänta för länge.

Har du någonsin tvingats vänta framför ett ilsket rött lysande trafikljus orimligt lång tid? Det har Nebraskas, USA, senator Paul Schumacher sett motorcyklister som får göra.

Schumacher har därför lagt fram ett lagförslag som skulle innebära att motorcyklister får köra mot rött om de har väntat i minst två minuter. Självfallet under förutsättning att det inte finns några andra fordon i närheten, ska kanske tilläggas.

Förlaget har inte helt oväntat visat sig vara kontroversiellt, med starka röster både för och emot.

De som söder förslaget menar att många trafikljus styrs av sensorer, som ofta inte märker av motorcyklar eftersom dessa är både mindre och lättare än bilar och lastbilar. På grund av detta får motorcyklister ofta vänta i fem minuter eller ännu längre helt i onödan, ibland i obekvämt väder som regn, kyla eller vind.

Nebraska Sheriff’s Association ställer sig dock starkt emot förslaget, eftersom det inte finns något sätt att kontrollera så att motorcyklisten verkligen har väntat i två minuter. Lagen skulle således lätt kunna missbrukas och leda till trafikfarliga situationer.

Diskutera: Hur ser du på att låta motorcyklister köra mot rött?

Kommentarer

#1
2013-02-21 10:26

behövs inget lagförslag, det skapar bara besvär som nämnts, utan ge direktiv till trafikpolisen att se mellan fingrarna på dessa förseelser.
Jag vet själv att jag har fått stå länge vid rödljus ibland, och då kör jag om det är trafiksäkert. Då gör jag den tolkningen att trafikljusen inte fungerar, och då är det skyltarna, alternativt högerregeln som tar över att gälla.
Inga konstigheter.

#2
2013-02-21 11:09

Kan hålla med Califali. Men Paul kanske var ute efter bonuspoäng hos motorcyklister utan att riktigt förstå helheten.

#3
Zatopek
2013-02-21 12:25

"Ibland obekvämt väder"? Sånt som vi nordbor gillar och reser långt och betalar dyrt för.
För egentligen går hans luftkylda weekend-HD varm där i Nebraskas glesbygd när solen står högt om sommaren och när han själv svettas i sin lössittande t-shirt kompletterad med väst, märkesshorts och Jesussandaler som ju ofta utmärker the american biker.
Oklart om han måste använda hjälm eftersom det kan gå på tvärs mot de medborgerliga fri- och rättigheterna.
Han vill helst att det ska fläkta friskt i fartvinden.
I USA är det okidoky att skippa stoppskylten (hos oss en lika tung plikt som rödljus) om du ska svänga höger direkt för att med fukll throttle ansluta dig till den korsande trafiken. Åtminstone så länge du inte skapar oreda och vållar olycka och död med tilltaget.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/1_2_50.svg/2000px-1_2_50.svg.png

Dom kontraproduktiva sherifferna vill ju ha glasklara garantier för att kunna sätta dit folk för minsta tabbe, helst motorcyklister som mer än gärna gäckar dom.
F.ö. använder Nebraska elektrisk stol för att tillrättavisa lagbrytare, så visst är det bäst att sköta sig exemplariskt och aldrig behöva hamna i en diskussion med den stränga rättvisan om man t.ex. leder hojen över vägen mot rödljuset.

#4
2013-02-21 16:27

Bra idé som vi i 52:a delstaten (efter Haiti) kan ta efter om förslaget går igenom!
Okänslig sensor, och invänta en bil i rätt viktklass för att få grönt ljus, är skit.

Rödljus eller grön signal är ingen skillnad för min del, jag kollar noga i alla väderstreck eftersom livet är mig kärt.
Det är alldeles för många rödljuskörare i bil där ute som lätt tar livet av en motorcyklist!

#5
2013-02-22 11:29

Om det inte finns någon i närheten så finns det ingen som kan haffa en så hur skulle man bli arresterad idag?

#6
2013-02-22 16:25

Hur man kan bli arresterad?
Tekniken finns och lagstiftarna kanske hänger på.
Bäst att se sig om noga nuförtiden! Kolla efter både korsande trafik och dolda kameran.
Någon gödslar Sverige med övervakningskameror som inte kräver myndighetens tillstånd eftersom dom fotar utan att identifiera person!
Men regskylten fastnar i bild och med ev. nytt ägaransvar framöver så åker man dit (i framtiden).

Så jag håller tummarna för att Nebraskaregeln om OK för hoj mot rött legaliseras också i Sverige.
Tror att vi motorcyklister kör ansvarsfullt, har livet kärt och korsar vägen först efter en noggrann koll.

Drogpåverkade utan körkort på stulen sporthoj, som redan idag svarar för merparten singelolyckor med dödlig utgång, kör så gott dom kan i fyllan och gör ändå som dom vill.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.