Bild
Nästa artikel

Asfalten lagar sig själv

Nyheter

Genom att blanda i stål i vägen hoppas forskare i Nederländerna att den kan självläka och göra potthålen till en minne blott.

Framtidens motorcyklister kanske slipper den eviga plågan med potthål i vägen. Forskare vid Delft University of Technology i Nederländerna håller nämligen på att testa en metod där de blandar i stålfibrer i asfalten. Om vägen sedan råkar ut för potthål går det att behandla med en stor magnet. Värmen som bildas då får sprickorna att dras samman. Solsken kan till viss del bidra med värmeeffekt, men oftast är det inte tillräckligt, utan det behövs en elektromagnet.

Metoden har testats på 12 vägar i Nederländerna sedan 2010. Stål i vägen ger också en positiv bieffekt i och med att den blir ledande:
– Att ha stålfibrer i asfalten betyder att du kan sända information till den, så det kan bli möjligt att ladda elfordon via vägen de kör på, säger professorn Erik Schlangen från Delftuniversitetet till The Verge. Han berättar att det ska inledas försök vid rödljus där fordonen kan laddas medan de väntar på att få köra.

Kommentarer

#1
2017-05-12 16:12

En totalenergikalkyl vore intressant. Med tanke på all högeffektkrävande idéer med kommunskattebekostad induktionsladdning av bussar, gratis (skattebekostad) snabbladdning av elbilar, nu omsmältning av asfalt, så är det svart humor att man samtidigt pratar om att lägga ner den enda kraftkällan som skulle kunna lösa uppgiften. Vår egen kärnkraft använder endast 0,5% verkningsgrad av vad som var möjligt redan när de byggdes för 45år sen, eftersom Sverige pga självmordsorienterade politiska beslut inte upparbetar använt bränsle.

#2
2017-05-12 16:40

Fiffigt!
Med lite hokus pokus filiokus och simsalabim så ordnar det sig med potthålen om man strösslar vägarna med stål.
Det är bara att börja bryta mera bergsjärn i Bergslagen och i Norrland.
Betyder arbete för lokabefolkningen och inkomster till Nationalstaten.
Järn är det fjärde vanligaste grundämnet i jordskorpan o finns i mängder i jordens kärna.
Med solens hjälp har vi gratis o ren elektrisk energi i ett hållbart system.

#3
2017-05-12 17:58

Få se vad är det gör datum? Nej inte första April, då får man väl hoppas att det blir verklighet också.

#4
2017-05-16 19:40

vill ju inte vara neg...men i nden delen av Sverige jag bor så saltar man vägen ganska friskt....då går vi från frostsprängning till rostsprängning av vägar.... varken rost eller rostfritt stål är nog särdeles magnetiskt heller. Finns kanske andra material som armerar och tar emot värme utan att korrodera, inte många metaller som gillar rost - men finns kanske polymerer (plastvarianter) som leder värme, måste ju också vara fibrer som blir där o inte skapar punktering på tunnare däck som cyklar...intressant tanke dock, men stora potthål funkar det nog inte på - lite april skämt tänkte jag först men?!

#5
2017-05-17 12:39

Sverige är gudskelov ett land med stabil berggrund, våra futtiga potthål är inget mot dom internationella slukhålen
http://therichest.imgix.net/wp-content/uploads/2013/08/Guatemala-Sinkhol...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.