Bild
Nästa artikel

3 500 döda i trafiken varje dag

Nyheter

Varje dag dör 3 500 människor i trafiken. Motororganisationen Fédération internationale de l’automobile (FIA) har nu samlat 245 organisationer över hela världen för att försöka förbättra säkerheten på världens vägar.

Igår skrev vi om antalet omkomna i Sverige första halvåret, som intressant kontrast har vår syskontidning Vi Bilägare skrivit om den globala statistiken. Besök vibilagare.se för de senaste bilnyheterna.

Trafikolyckor är globalt sett den ledande dödsorsaken i åldrarna 15-29 och bara sju procent av världens befolkning skyddas av tillräckliga lagar om nykterhet, hastighet och bälteskrav. Det menar FIA som nu går ut med ett manifest som ska försöka få till en förändring. Bland de 245 organisationerna som nu kampanjar för att förbättra trafiksäkerheten ingår svenska Motormännen.

–Det finns några enkla åtgärder man som förare kan vidta: att hålla uppmärksamheten på vägen, ta pauser, kolla däcken innan resan och att aldrig någonsin sms:a eller rattsurfa när man kör. Det är några av de saker som FIA tar upp i sin kampanj, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Förutom förarnas ansvar pekar FIA också på att hårdare politiska krav kan göra stor skillnad. Krav på gemensamma satsningar på säkerhetsförbättringar som hårdare lagar om nykterhet i trafiken, säkrare fordon, gemensam datainsamling och inte minst förbättringar av infrastrukturen kan rädda många liv. I dag inträffar hälften av alla dödsfall på bara tio procent av vägnätet och stora delar av det problemet kan byggas bort.


–Den absolut bästa åtgärden för ökad säkerhet är mötesseparerade vägar. Det minskar risken att omkomma i en trafikolycka med 80 procent, berättar Carl Zeidlitz. Men det finns andra mindre kostsamma åtgärder som Trafikverket kan vidta. Det handlar till exempel om att åtgärda feldoserade och skarpa kurvor, räffla mittlinje och sidolinjer, rensa sidoområden från farliga hinder och föremål samt att kontrollera och höja farliga räcken.

Diskutera: Vad tror du skulle vara den bästa åtgärden för att förbättra trafiksäkerheten?

Kommentarer

#1
2017-07-20 13:38

Ruggigt med fler än 2 döda per minut. Svårt skadade i trafiken oräknade.
Värst i Europa är väl fortfarande Grekland?
Fipplandet med mobilen är senaste anledningen till på-/avkörningar med konsekvenser.
Självkörande bilar är nog lösningen.

#2
2017-07-21 14:34

Som om det vore meningsfullt att jämföra olyckor i hela världen. Det är inte ens meningsfullt att jämföra norrlands inland med större städer. Kolla på motomadness eller liknande från lite andra delar av världen, så ser man att det är avgrundsskillnader på svenska/nordeuropeiska förare och i fallande skala med avståndet. Vi har absurda körkortskrav som fokuserar på helt fel saker. Risk ett och två är totalt meningslösa kostar pengar och tar onödig tid, ytterligare ett byråkratiskt hinder. Samtidigt som vi släpper igenom kameler utan körkorttester. Nollvision betyder bara att de har ingen annan vision är att göra livet byråkratiskt för de som vill följa lagen. Har du syn, hörsel, reaktionstid och relevant IQ? Kan du köra hoj fort och sakta, dvs vet du när du tappar grepp och balans? Kan du trafikreglerna? Kan du läsa alla skyltar på svenska i lagstadgad hastighet?

#3
2017-07-25 14:13

Vart tog säkerhetsdirren Classe Tingvall vägen?
Jämfört med många länder är Sverige duktiga med sin 0-vision.
Framtiden med autonoma bilar är en mardröm för oss motorrebeller!
Vill man uppleva "känslan av frihet" måste man hacka bilarna eller köra mc så länge det är tillåtet.
Fy, ve och fasa för den självkörande framtiden.
Steve McQueen i svettig polotröja vänder sig förfärad i sin grav.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.