Bild
Nästa artikel

25 miljoner i smitningar från tanknotor

Nyheter

Förra året skedde 43.000 smitningar från drivmedelstankningar till ett värde av 25 miljoner kronor.

Branschorganisationen Svensk Bensinhandel sammanställer varje år i vilken omfattning drivmedelsstationer råkar ut för att tankare rymmer från notan. Som mest var värdet 40 miljoner år 2013 och har sedan dess minskat successivt. Men förra årets smitningar från betalningar på 25 miljoner kronor visar att trenden är på väg uppåt igen.

– Smitningar utgör ett betydande svinn då bensinhandlarens vinst från en normal tankning är lika stor som vid försäljning av en kopp kaffe, säger Robert Dimmlich, VD för
Svensk Bensinhandel.

I 60 procent av fallen görs en polisanmälan och endast i 4 procent av dessa går polisen vidare och gör en utredning. En lösning för att komma tillrätta med smitningarna kan vara avläsning av registreringsskyltar. Ett nytt system som testats i Nyköping fungerar så att fordonets regnummer kontrolleras direkt mot fordonsregistret. Är fordonet avställt eller anmäld stulen måste föraren betala i förskott. Tanken är att skyltavläsningen ska presenteras på fler drivmedelsstationer i maj i år.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.