Bild
Nästa artikel

Små tips före touringen

Körtips

Med små förberedelser slipper du de onödiga och förödande stoppen på långresan eller dagsturen. Vi tipsar om små enkla knep!

Det är alltid det du glömt att förbereda dig på som drabbar dig. Har du inte med regnstället regnar det. Är det med så skiner solen. Åtminstone känns det ofta så.
Vi drar igenom några tips på saker som kan vara bra att förbereda före resor och längre turer där du inte bara kan be polarn åka och hämta det som just fattas.
Det behöver inte vara särskillt troligt att du råkar ut för till exempel ett kedjebrott, men har du ett kedjelås fastsatt runt till exempel bromsledningen så slipper du stå där mitt i natten. Samma sak gäller att ha med en extra nyckel antingen fastnajad väl dolt på hojen eller nedlagd i plånboken. Att stå med tappad knippa i Grekland är ingen höjdare. Givetvis är det bra om det finns plats på hojen att få med en tub med »punkasprej«, en självklarhet som kunnat spara många sura miner för ett ändlöst antal hojåkare med spik i bakdäcket.

Ofta har nya hojar en aktuell lista på serviceställen och handlare bifogat i instruktionsboken eller fordonshandlingarna. Ta med den eller fixa en uppdaterad hos din handlare. Spar också alla reskamraters mobilnummer ifall ni kommer ifrån varandra i någon stad eller liknande där ni kan ha svårt att hitta varandra.
Tänk på att sms inte kräver att kompisen måste lyfta luren just när du söker honom för att få infon om var du väntar.
Det är att föredra. Missa heller inte att lägga in ice (In Case of Emergency) före namnet på din viktigaste kontaktperson därhemma ifall något händer och någon behöver kontakta dina anhöriga.
Sen är det bara att klura på vad din hoj har för egenheter och var du tänker åka för att komma på vilka förberedelser du skall vidta före resan. En parlör på de språk vars länder du passerar kan vara bra. Bara en sån enkel sak som penna och papper kan vara ovärderligt i vissa lägen!
Fundera på vad du inte vill råka ut för och förbered dig för det!
Trevlig resa!


Planering A & O
teckna en försäkring som täcker »räddning«, ta reda på  i vilka länder den gäller och vad den omfattar.
Glöm inte regbevis och alla andra papper du kanske behöver, till exempel grönt kort.
Be en mekaniker vid service att fokusera på det som är viktigt. Däck, vätskor, bromsbelägg etcetera.

Reser du utan­för Europa kan det vara tomt på märkesverkstäder i vissa länder. Planering av vissa preventiva reservdelsinköp kan vara viktigt.
Om man har en ganska klar resrutt, kolla upp var det finns verkstäder längs vägen.
Ha med verktyg som kan behövas.
Spara telefonnummer till larmtjänst och märkesverkstäder.


Detta är ett material som kommer från tidningen MC-Nytt. Tidningen startades redan 1959 men 2013 lades den tryckta utgåvan ner. Det digitala arkivet flyttades därför in här till Bike där du förhoppningsvis finner nytta av det.