Bild
Nästa artikel

Uppdaterad med video: Vi provkör nya Honda Crosstourer

Provkörning

Bike har i under helgen provkört (och fotat) Hondas 2012-nyhet Crosstourer. Faktiskt blev vi både imponerade och överraskade av den japanske äventyraren.

 

Nej, inte i så stor grad som vår nederländske kollega som gick så långt som att säga att den är bättre än BMW R1200GS men den har absolut sina starka sidor, enligt redaktör Eskil Bjørshol.

Vad imponerade på dig?
- Faktiskt blev jag mest imponerad över det jag var mest skeptisk till på förhand, nämligen Hondas DCT-växellåda. Vi fick chansen att testa modellen både med standardlåda och DCT och jag måste medge att jag aldrig hade trott att automatlådan skulle vara så pass bra.

Vad är det som är så bra med den?
- Först och främst att det är möjligt att använda den utan att sakna en vanlig växellåda med pinne. På Crosstourer kommer DCT-lådan med två lägen, Drive och Sport, och speciellt det sistnämnda gör det möjligt att köra aktivt utan att hamna i varvtalsområden där det inte händer något. Om man vill är det också fullt möjligt att kringgå systemet via knapper på styret men det är inte en absolut nödvändighet.

Men vem kommer att köpa Crosstourer?
- Jag tror faktiskt att både GS-kunder och andra vuxna motorcyklister kommer att snegla på Crosstourer. Hondas chefsingenjör berättade för mig att de hade jobbat utifrån ett mål om att göra en motorcykel som är ett mellanting mellan nämnda BMW och Ducati Multistrada och det tror jag de har klarat. Den saknar dock en del krafter i förhållande till de båda modellerna men Hondas ingenjörer har gjort ett bra jobb, speciellt med de lägre delarna av registret i förhållande till VFR 1200 och det tror jag många kommer att märka.

Hela provkörningen kan läsas i Bike nummer 4, som kommer ut 13 mars.

Kommentarer

#1
Zatopek
2012-02-20 11:38

Löjlig ljudbild för att vara en V-4:a!

#2
2012-02-21 11:42

Men om du vill ha bättre ljud så fäst en liten papp- el plastbit med klädnypor så att den tar i ekrarna. Bruuuum...

#3
2012-02-21 16:29

VFR 1200:an låter oxå förbaskat mesigt med orginalblåset monterat, men efter att ha bytt ut det mot ett DAM slip-on så är det ett sånt härligt dovt muller ur pipan att man får ståpäls över hela kroppen och vid speciellt gasavslag slår magen kuller byttor av lycka. Jag kommer fortfarande på mig själv med att köra omkring ryckigt som om jag hade grav parkinsson bara för att kunna njuta av det mysiga ljudet hojen presterar...

#4
2012-02-21 18:50

C:
Låter bågen som en SAAB V4
som gärna får se ut som denna http://www.teknikensvarld.se/2010/02/13/9376/vildaste-saab-v4-nagonsin
så måste du och omgivningen vara helnöjda med din mc!

#5
2012-02-25 18:51

Provsatt Crosstoureren i dag och kunnde konstatera att den extrema vikten verkligen kändes när jag tog upp den från sidostödet. Ska bli intressant att provköra den.

#6
2012-03-01 07:31

Men klarar den nya Triumph 1200. Båda lite tunga men jag
tror att det finns en marknad för dessa hojar då de flesta GS bara går på asfalt. Många likasom jag har tröttnat på att luta sig framåt, men tycker att en fulltouring är för klantig. Själv väntar jag på vattenGSen. LÖVIS

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.