125cc 2t 4t?

2 inlägg 0 nya
125cc 2t 4t?

Hallo pågar och töser!
Nu är det såhär att jag snart fyller 16 och tänkte då ta A1 kort. Men nu till det stora problemet, vilken hoj ska man köpa? Har tittat runt lite och skulle helst vilja ha en supermotard. Vad jag har fattat det som så ska det även vara bättre med en 2t med små kubikvolymer som detta. Även fast ljudet i en 4t är 100gånger skönare :)

Så den egentliga frågan, vilken hoj ska man köpa, motivera gärna också varför och egna erfarenheter.

MVH Ludvig

Ekeby Strögarn

Klassiska skillnader mellan 2- och 4-takt är delvis utsuddade och gamla argument för/emot gäller sällan.
Idag erbjuds insprutning på 2-taktare (KTM) med tanke på ökade krav på avgasreningen. Ljuddämpningen har också hårda lagkrav på sig o inget fiffel passerar i besiktningen.
Men soundet skiljer, det är en personlig smaksak vad man gillar.
2-takt låter "braap" eller rappt med god doft?
4-takt låter makt? Eller som en trött snarkning med osynliga avgaser.
2-takt kan ha sämre bottenvrid vs 4-takt men ett rappare gassvar (fyrtaktaren har ofta tyngre svänghjul för jämnare motorgång pga att den tänder bara vartannat varv). 2-takt "käkar" tändstift vs fyrtaktaren. Dagens exklusiva iridiumstift kostar skjortan.
För 2-takt är underhållet billigare, renoveringar också pga färre rörliga delar.
För 4-takt med fler rörliga delar är det svårare att reparera, det ökar kostnader för renovering, service är dyrare med bl.a. oljebyten. Motorn ofta tyngre än 2-taktaren. Motorn har lugnare motorgång på 4-takt.

Effekten är ointressant eftersom EU-lagstiftningen tillåter max 15 hästar om du har behörighet A1.

I effektdiskussionen kan det vara intressant att veta att det i MX tävlas 125cc 2-takt i samma klass som 250cc 4-takt!

Det kan skilja i försäkringskostnader beroende på vad du väljer för fabrikat/modell och det bör du väga in när du väljer hoj.
Lätt att få prisuppgift på nätet om du har ett registreringsnummer (låna nummer genom att gå runt på stan o anteckna) för en aktuell modell.
4-taktaren är snålare på bränslet.

My name is stupid

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.