Bild
Nästa artikel

Viktigaste nyorden enligt Bike

Redaxbloggen
Årets nyordlista har debatterats flitigt, av 43 nya ord finns sex som vi på Bike vill utveckla lite extra. Vad tycker du om våra tillägg?
Bike gillar nyord men lägger gärna till några förklarande rader till dem.

Nyordlistan innehåller 43 ord som etablerat sig i svenskan under 2016. Listan har samman­ställts av Språkrådet och Språktidningen.

Vi på Bike har inte bara en liberal hållning till det här med motorcykelkörning utan även till språket. Vi gillar nytänk och bidrar här med några tillägg till nyorden vi funnit särskilt intressanta för oss motorcyklister.

blåljuspersonal
anställda som arbetar med akuta insatser inom polis, sjukvård och brandkår [2003]

Bikes tillägg: Individer som vi inte hyser något personligt agg mot men som vi helst slipper stöta på under våra mest inspirerade turer.

ekodukt
bro som håller ihop ekosystemet på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera [1995]

Bikes tillägg: Infrastruktur som håller skogens lurviga varelser från att trippa rakt ut i idealspåret.

filterbubbla
individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar [2011]

Bikes tillägg: Funktionen som konstant avslöjar mina kostsamma motorcykelplaner för min livspartner genom annonser genererade av Blocket- och Ebay-sökningar.

influerare
person vars inflytande används i marknadsföringssammanhang [2008] Tidigare var dessa personer oftast så kallade kändisar men i dag kan bekanta på sociala medier vara lika effektiva. 

Bikes tillägg: Den där polaren som ständigt övertygar dig om att prova nya dyra trender. Han som är orsaken att du plötsligt står där med en sänkt 450-cross utan framstänka, tvinnar din hipstermustasch och hoppas att du kan Flattrack-sladda som en MotoGP-stjärna under säsongsuppehåll.

preppare
person som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof [2012] Av engelskans prepper.

Bikes tillägg: En person som förbereder sig på dagen då vi fossilbränsle-missbrukare kommer stötas ut från samhället och jagas för nöjes skull. Hamstrar bensin, fotogen och i extremfall ren råolja. Personen kommer till sist finna sin tillflykt i någon övervuxen gammal bensinmack i obygden. Dessa individer identifieras i ett tidigt stadie av en överkonsumtion av filmerna i Mad Max-serien.

pokenad
promenad där man spelar Pokémon Go [2016]

Bikes tillägg: Fenomen som leder till drönarlikt flockbeteende. Individer på pokenad väcks effektivt ur sin dvala innan de kliver rakt ut i vägen på följande vis: Frikoppla och bottna ur ordentligt mot varvstoppet i cirka fem sekunder.
 

Kommentarer

#1
2017-01-04 14:01

Själv lämnade inget nyordslöfte i nyårsvillan o -fyllan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.