Bild
Nästa artikel

Vad håller Polisen och Aftonbladet på med?

Redaxbloggen
Jag undrar vad som är värst – om de vet att de snackar skit eller om de tror att det är sant?
Skärmdump från Aftonbladet TV:s program Brottscentralen.
Förra veckan kanske någon av er läste min blogg angående hojåkares utsatta situation i trafiken där vi konsekvent blir bortprioriterade – ibland till förmån för andra trafikgrupper, ibland utan synbar anledning alls.
Men det tar inte slut där, i onsdags presenterade Aftonbladet TV ett inslag i Brottscentralen så fullt av sakfel, snedvridningar och lägsta form av sensationssökeri att jag aldrig sett på maken. Det handlade om hojåkare under temat ”Vägens värstingar”.
Se gärna klippet här http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18694188.ab samt läs den tillhörande texten på sajten och se vad du tycker.
Jag vill också tillägga att jag inte tar ställning i frågan huruvida hojåkarna i inslaget bryter mot lagen eller inte (vilket de gör) utan på det sätt motorcyklister och deras fordon framställs.
Till att börja med kan man i den inledande texten läsa om hur en motorcyklist ”prejar ut polisen i mötande trafik”. Det är en ren och skär lögn med enda syfte att skapa opinion mot oss hojåkare. Vad det handlar om är ett förföljande då motorcykeln kör till vänster om den stillastående trafiken. Polisbilen, som alltså ligger en bit bakom, väljer då att gå ut i mötande för att hinna ikapp. På vilket sätt blev polisen prejad?
I själva teve-inslaget får vi i början se ett antal korta inslag filmade från oftast polisbil som visar exempel på olämpliga och olagliga beteenden, så långt inget konstigt. Det som däremot smakar illa är på det sätt speakern, som inte har den blekaste om vad hon talar om, försöker snaska till det hela för att skapa en känsla av att det är mycket farligare än vad det är. Vi som kör motorcykel genomskådar givetvis detta på nolltid, frågan är hur alla andra kommer att reagera. En gissning är att det inte stärker våra relationer till dem i alla fall.
Därefter övergår vi till en studiomiljö som förutom programledaren, även han helt oinsatt i vad en motorcykel är (fast "vara borta i fem sekunder" när han kör bil är han tydligen okej med), gästas av Hans Nilsson som är sektionschef för Trafikenheten hos polisen i Västerort (västra delen av Stockholm). Och det är nu det börjar bli riktigt illa.
Efter drygt sex minuter får Hans Nilsson frågan om det är vanligt, observera VANLIGT, att fotgängare och bilister skadas i samband med motorcykelkrascher. Och hör och häpna, Hans Nilsson svarar JA.
Vet du en sak, Hans V Nilsson? Jag kan meddela dig om att det är förbaskat ovanligt att hojåkare skadar andra än sig själva och om det är någon grupp i trafiken som ställer till det för andra så är det bilisterna. Det skulle vara mycket intressant att se vilka data du baserar ditt påstående på. Jag skulle också vilja veta hurdant föredöme du är för de poliser du har befälet över, anser de sig kunna preja hojåkare av vägen nu när du klargjort att vi generellt sett är en stor fara för andra trafikanter?
Kommer ni ihåg en studie som försäkringsbolaget if presenterade för ett par år sedan? Den visade att i olyckor mellan bil och motorcykel var endast motorcykeln vållande i cirka tre (3) procent av fallen. If hade tittat på närmare 1100 olyckor. Ska jag drista mig till en kvalificerad gissning så går det nog närmare 100 skadade hojåkare per skadad bilist när det handlar om krockar mellan bil och hoj. Och som skada räknar jag då också bilistens chock över att få glas i knät när motorcyklistens kropp krossar sidorutan efter att bilen gjort en av de där eländiga vänstersvängarna som kostat så många hojåkare livet. Tittar vi på allvarliga skador, sådana som kräver längre sjukhusvård och rehabilitering, är nog sifforna närmare 1 på 1000, kanske till och med 10000. Och vad tror du själv om dödsfall?
Vidare påstår också Hans Nilsson är många motorcyklar får nedslag i besiktningen för bland annat lågt lufttryck i däcken och att de därmed är osäkra fordon. Vad han uppenbarligen inte har en aning om är att motorcyklar har absolut bäst statistik i bilprovningen, knappt 80 procent godkänns och de som inte gör det får oftast nedslag på buller och det vanligaste av allt – reflex saknas.
Jämför det med personbilar som är betydligt sämre, och då handlar det ofta om allvarligare saker som hjulupphängningar och bromsar. För att inte tala om lastbilar. Som jag berättade förra veckan underkänns över 60 procent av alla lastbilar och en tredjedel på grund av undermåliga bromsar vilket med tanke på att ett ekipage får väga 60 ton känns ganska obehagligt. Visste ni förresten att man tillsatt en utredning angående att öka maxvikten till 74 ton? Är det inte bättre att fixa bromsarna först?
Jag måste dock medge att Hans Nilsson har vissa poänger. Han talar bland annat om att det är en liten grupp som missköter sig och om vikten av att ta det lugnt och ha rätt utrustning. Så långt allt gott.
Men han talar också om att många hojåkare inte vet vad döda vinkeln är, om ändrat beteende, om ändrade attityder och att ta ansvar. Och som vanligt handlar det inte om vad alla i trafiken bör göra utan om att vi som kör hoj ska ta ansvar för andras inkompetens och misstag.
Så vad innebär inslaget egentligen? Förutom att vara ett strålande exempel på värsta sortens skitjournalistik kommer det att bidra till att bilister tittar ännu mer snett på hojåkare och i ännu högre grad drar alla över en kam som halvkriminella huliganer som fräser runt på livsfarliga fordon.
Och då blir den naturliga följdfrågan; på vilket sätt, Aftonbladet och Polisen, bidrar det till en ökad trafiksäkerhet?
 

Kommentarer

#1
2014-04-11 11:06

Aftonbladet går från klarhet till klarhet. Jag slutade läsa den tidningen när de rapporterade från kravallerna i Husby. Så otroligt ensidigt och i enda syfte att kasta skit på sittande regering.
Att de skulle kunna vara objektiva i motorcykelfrågor är väl lika omöjligt för dem som att rapportera något annat av riktigt nyhetsvärde. Bojkotta Aftonbladet och läs DN.se istället! Att en polis kan sitta diskutera sånt han inte verkar ha koll på är ju bara tragiskt.

#2
2014-04-11 11:17

Det är väl som vanligt då, att motorcyklisterna ska ta ansvar för alla andra trafikanter som rör sig utomhus! Det gör det mer ansträngande att köra mc.
Att det finns idioter även på 2 hjul är en sak, ofta saknar de dessutom körkort.
MEN, ser de idioter i bil som representanter för alla bilister?
Nej, det har de aldrig gjort!
Om alla lärde sig att använda sin fantasi och visa hänsyn till andra i trafikmiljön skulle det vara mycket bättre på våra vägar, oavsett fordon!

#3
2014-04-11 11:20

Eftersom Aftonbladet är en Webb sändning och även dessa ska granskas av radio och TV nämnden, varför inte anmäla inslaget för brist på saklighet. Aftonbladet är listat som Tv kanal hos nämnden.

#4
2014-04-11 11:50

Roligast var ju annars att manlige programledaren upprördes över att hojen gjorde en snabb acceleration "på varm asfalt". Som om det skulle vara sämre än kall dito :-D

#5
2014-04-11 11:52

Håller med CBX750 anmäl Aftonbladet hos nämnden. Men även polisen! Han kan inte gå ut med osanningar i polisens namn

#6
2014-04-11 11:53

Ärligt – i det här fallet slits jag mellan den naturliga nyfikenheten att se med egna ögon vad Aftonbladet lyckats åstadkomma denna gång och den betydligt större oviljan att ge dem ETT ENDA jävla ”klick-likes-bögtumme-whatever” (eller vad man nu kan tänkas dra in flis på nuförtiden?) som belöning för deras doggybag-journalistik. Det senare alternativet vinner en jordskredsseger! Jag dör hellre okunnig (hastig strutsdöd) än ger ens den minsta uppmuntran till bauta-mupparna Aftonbladet (eller sexpressen, för den delen)

Hurra!

#7
2014-04-11 11:54

Sorgligt är bara förnamnet.

Aftonbladet är en rutten organisation som vinklar friskt, hittar på lögner och lånar bilder olovligt från privatpersoners websidor. Moral och etik har dom ingen sedan lång tid. Jag har personlig erfarenhet av dom fantasier och rena lögner dom publicerade från ett tillbud på en racingbana. Att någon belönar den "journalistiken" genom att köpa tidningen är en gåta för mig, och att någon med minsta heder vill arbeta där förstår jag inte heller.

Jag är inte ett dugg förvånad över AB, inget annat att vänta, däremot är det mer tragiskt att polisen sitter och snackar strunt, det kan påverka hur hans kollegor behandlar motorcyklister i praktiken.

#8
2014-04-11 12:11

Bra skrivet, Magnus!

#10
2014-04-11 12:41

Jag lutar mer åt att inte uppmärksamma sån här skitjounalistik utan låta den stilla falla i glömska men det kanske är för att jag slutade läsa lillpravda och sexpressen för en ohemul massa år sen och inte har en aning om spridningen. För övrigt en bra skriven artikel Magnus.

#11
2014-04-11 13:07

Inslaget är nu anmält till granskningsnämnden. Såhär skrev jag:

"Hej.

Följande tv-inslag http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18694188.ab på aftonbladet.se är kraftigt vinklat och det förekommer även grova faktafel.

Det officiella syftet med inslaget påstås vara att främja trafiksäkerhet men vad det i verkligheten gör att förstärka en redan etablerad nidbild av en utsatt grupp i trafiken, nämligen motorcyklister.

Ingen motorcyklist, varken privatperson eller från någon organisation, fick komma till tals och alla påståenden från dels programledaren men även den gästande polisen fick stå oemotsagda trots att det som jag skrev ovan förekommer en serie av lätt kontrollerade felaktigheter.

Läs gärna mer här http://www.bike.se/bloggar/redaxbloggen/vad-haller-polisen-och-aftonblad...

Jag står till er förfogande för mer information i frågan.

Med hopp om snart svar,

Magnus Wallner
Chefredaktör
Tidningen Bike"

#12
2014-04-11 13:31

Härligt, Magnus!

Vidhåller dock att det här nog var Aftonbladets, såväl plan A som B: uppmärksamhet. Något jag inte tänker ge dem.

De får gärna kvävas efter att ha satt en stadig bit statligt presstöd i fel strupe.

#13
2014-04-11 14:05

Heja!

Mer karaktär på Bike är bra. Måtte slätstrukenhetens och prettonas decennie vara förbi nu (gäller hela samhället).

#14
2014-04-11 15:17

Tycker fortfarande man ska anmäla polisen också. Han är ju klart inte kapabel till jobbet.
En annan ide är en mc-manifestatation mot AB.

#15
2014-04-11 15:18

Reagerade också på klippet och döda vinklen bland annat.

Som bilister skulle vara bättre på att använda speglar? Enda spegel de tittar i är den som ligger i knät. Senast idag tutade jag på en bilist där blicken var i knät. Visade med tecken: "två fingrar mot mina ögon och vred sen fingrarna ut på vägen. You see what I mean?

Hur ofta blir vanliga trampcyklister skadade? De kan ju inte ens trafikregler.. Polisen har slutat att undervisa i 3:e klass så det finns inget trafikvett längre.

Undviker Aftonlögnen och detta ger bara vatten på min kvarn. Löjligt

#16
2014-04-11 15:19

Kanonbra ställningstagande! Klart och tydligt. Way to go!

#17
2014-04-11 16:10

Det finns tyvärr också en liten klick på ca 15, 16000 om dagen tycker det är ok att köra full eller drogad.

#18
2014-04-11 17:42

Grymt bra skrivet Magnus, oerhört viktigt!

#19
2014-04-11 21:02

Inslaget är såklart idiotiskt och fullt av fel, men det är ju så uppenbart att var och en med sitt förstånd i behåll inser det. Jag tror inte man ska underskatta människors förmåga till kritiskt tänkande; Aftonbladet TV är inte Dagens Nyheters ledarsida eller Tendens i P1. Svensk Damtidning skvallrar om kungahuset – Aftonbladet ägnar sig (till stor del och varenda dag) åt skräpjournalistik. Anmälan leder nog ingenvart eftersom webbsändningar inte omfattas av något juridiskt krav att vara varken smarta eller ens korrekta.

#20
2014-04-11 22:39

Inslaget är bra. Varför köra i 200 km/h på allmän väg? Sluta försvara er jävla vansinnesåkning

#21
2014-04-12 00:07

är inte för eller emot mc-förarna som körde för fort! tycker dock de är tråkigt att just de är bara är mc-åkarna som får skit hos Aftonbladet! kollar man noga i filmen så är det inte enbart mc åkarna som begår fel! poliserna me då dom gör flera farliga omkörningar och andra trafikförseelser! att man som polis inte kan ta lärdom av den tragiska mc-olyckan 2012 i sthlm är en ren bedrövelse! ibland måste hjärnan agera föra handlingen och detta tycker jag många poliser ska tänka på då man kan bli oerhört pressad! inte bara mc-förarna kan komma till skada utan många fler oskyldiga individer med om handling går före tänkande!

#22
2014-04-12 06:41

Tack alla för ert stöd i denna fråga.

Tobias, jag måste erkänna min okunnighet när det gäller webbsändningar och vad man får och inte får göra i dem. Men det är ändå viktigt att anmäla det man tycker är fel, om inte annat för att åskådliggöra det på ett sätt som annars inte skulle ha gjorts. Det är ju ett generellt problem att många inte agerar eftersom de tror att det är lönlöst. Man ska inte ha en övertro på systemet, men man ska heller inte underskatta det.

#23
2014-04-12 11:08

Magnus, bra med balans till den vinklade ensidigheten av inkompetenskaraktär.
Tack för motkraften till lögnaktiga påhopp av den kollektiva mc-hobbyn!

#24
2014-04-15 18:06

Magnus du är en hjälte. Stå på dig. Fortsätt så. Du representerar mig fullt ut, och det är lika bra för jag kan inte utrycka mig lika fint som du, det svallar bara över och det enda jag vill säga när jag ser dessa s.k reportrar är: Jä*** muppar!!! Det är ju precis som om man skulle ha nunnor göra en rapport om sex. Bilister kan tydligen se gångtrafikanter och cyklister alldeles utmärkt, men en lite frontyta på en hoj tycks de inte greja...
Det är ju bilisterna som ska haja till att nu är det vår och det finns hojar ute, så är det bara, lika säkert vårtecken som vitsippan.

#25
2014-04-17 18:33

Först nu förstod jag varför alla hetsade upp sig, medan jag förblev oförstående... -- man är ju alltför van vid att bli behandlad som idiot när man åker tvåhjuligt -- har slutat reagera på det.

Bra att någon tar tag i det dock.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.