Bild
Nästa artikel

Robert Lavér har lämnat oss

Redaxbloggen
Under helgen nåddes vi av det tragiska beskedet att Robert Lavér, en av grundarna av Bike, har lämnat oss.
Robban, till vänster i bilden, hade alltid nära till skratt. Här under en nattlig tankning i samband med att redaktionen fick för sig att köra ett gäng 250-kubikare från Ystad till Haparanda.
Tillsammans med Gunnar Dackevall och Kenneth Olausson var Robert med och startade Bike 1979. Det var en trio som lade en grund som än i dag lever kvar för tidningen. De startade en tidning som både skulle bevaka konsumenters rättigheter, granska importörer och myndigheter men framförallt också bejaka, lyfta upp och hylla att det är roligt att köra motorcykel. Idéer som att testa trista 250-kubikare genom att köra dem mellan Ystad och Haparanda, anordna ett test i form av 24-timmars tävling på Anderstorp med en Yamaha SR 400, RD 500 och FJ 1100 är fortfarande lika bra som de på den tiden var nyskapande.

Även om det tävlades på redaktionen så tävlade Robert ännu mer privat och hade ett hjärta som brann för racing. Engagerade sig på senare år framförallt inom Classic Racing och sydde bland annat ihop det fina evenemanget med VM-träffen i Lidköping där alla svenska VM-medaljörer inom motorcykelsporten träffades.

Efter Bike jobbade Robert på Yamaha med marknadsföring, innan han återkom till journalistiken igen. Då i rollen som chefredaktör för MC-Nytt och sedermera startade han tidningen Classic Bike. Alla som vuxit upp med Bike och MC-Nytt har antagligen en bild av Robban som den där glada killen som skrattar mycket. Precis så var det på redaktionen. Hans penna kommer att vara saknad, men hans skratt ännu mer. Vi hoppas att han nu är någonstans där det råder fri fart och där regeln först-i-böj-väljer-spår gäller.

Robert Lavér blev 67 år gammal. Våra tankar går till familj och vänner. 

Kommentarer

#1
2018-11-05 16:16

Fruktansvärt tråkigt att få reda på.
Trodde att han skulle finnas för alltid?
Fantastiska reportage, och kul tester.
Han var och är en ikon.
Vila i frid.

#2
2018-11-05 16:54

Hej, ledsamt att höra. Robert var en frisk fläkt på 70- och tidiga 80-talet. Bike betydde mycket för oss knuttar på den tiden. Dom andra MC- tidningarna skrev om provkörningar typ : " Toppfarten var omkring 195 km/tim medans Bike gjorde riktiga tester som sedan spred sig till de andra tidningarna. Vore dock intressant att veta lite mer om honom personligen. Familj, vad gjorde han de sista åren, vad orsakade hans bortgång.

I vilket fall som helst uppskattade vi honom och hans skriverier för han hade lite distans till vad han gjorde och det fanns något annat vid sidan av...

#3
2018-11-05 19:55

Det var det tråkigaste jag hört på länge. Har följt honom ända sedan han testade trampcyklar i Teknikens värld på 70-talet. Sen på Allt om MC, Bike, MC-Nytt och Classic Bike. En pionjär inom svensk hojjournalistik som jag kommer att sakna.

#4
2018-11-05 21:00

67 bara - 10 år äldre än mig. Har vuxit upp med honom. Satan! R.I.P.!

#5
2018-11-06 11:15

Mycket tråkigt! Han har betytt mycket för den moderna mc-journalistiken i Sverige. Bike-åren på 80-talet är svårslagna. Imponerade även i Classic Bike med sin ständigt positiva hållning. Vila i frid.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.