Bild
Nästa artikel

MotoGP-test "The final countdown"

Redaxbloggen
Christer tipsar om helgens kommande MotoGP-test samt vad vi kan förvänta oss i form av överraskningar och utveckling.
Marc Marquez och Dani Pedrosa får nya bigbang-motorn, men även privatförarna Cal Crutchlow och Jack Miller får den nya kraftkällan.
På fredag inleds det fjärde och sista gemensamma testet i MotoGP innan den nya säsongen drar igång den 26 mars på Losail. Det är gas- och oljestaten Qatar som avslutar testperioden och inleder den nya tävlingssäsongen igen om tre veckor.
 
Vad kan vi förvänta oss inför det sista framträdandet?

Med stor säkerhet kommer Yamahaföraren Maverick Vinales fortsätta vara bland de främsta i resultatlistan även om konkurrensen inom teamet kommer att öka ju närmare tävling vi kommer. Naturligtvis kommer teamkamraten Valentino Rossi ge honom lite huvudbry så snart Rossi har testat klart alla prylar som måste hinnas med innan säsongstarten. När det är gjort kommer även Rossi att fokusera på snabba varvtider och visa att han fortfarande är hungrig på att erövra den där tionde titeln.
 
Hos Honda verkar beslutet ha tagits att kasta den gamla screamer-motorn och göra som alla andra etablerade team (förutom nykomlingarna KTM) och köra med en snällare bigbang-motor. Förutom Repsolförarna Marq Marquez och Dani Pedrosa och LCR-föraren Cal Crutchlow kommer även fler Hondaförare få de nya motorerna redan till detta test. Jack Miller i Marc VDS-teamet är en av dem som kommer att köra bigbang. Glädjande är också att se Tito Rabat tillbaka i sadeln igen på sin Honda efter den rejäla kraschen i januari på Sepang i Malaysia.
 
Från Österrike meddelas att KTM-förarna (Pol Espargaro och Bradley Smith) kommer att jobba med nya motordelar för att tämja den snabba men mycket aggressiva screamern. Effekt finns men problemet är att få ner kraften i backen ut ur kurvorna och samtidigt hålla motorcykeln stadig och lättkörd. Båda förarna kan prestera goda varvtider redan nu men problemet är att prestera goda varvtider 25 varv i rad med den tuffa besten.
 

Vad Suzuki, Ducati och Aprilia har lyckats hitta på under de fåtal veckor som passerat sedan förra testet återstår att se. Men med förare som Iannone hos Suzuki och Lorenzo hos Ducati kan det bli överraskningar i resultatlistan. Ingen förväntar sig annat än topplaceringar från dessa stjärnförare. Den ena mer vild och galen, vilket kanske passar Suzukin, medan den andra är silkeslen i sin körning, vilket kanske inte är Ducatis melodi.
 
Avslutningsvis kommer våra granskande ögon att nagelfara varenda bildpixel som produceras från Dornas kamerapersonal i jakten på nya kåpor med inbyggda vingar. Det är sista chansen att hinna prova areodynamiken hos hojarna innan säsongen drar igång och designen blir slutgiltig enligt Dornas regler. Både motorer och kåpdesign fryses enligt vissa regler och därefter kan endast mindre förändringar ske under säsongen.
 
Testet pågår från 14.00-21.00 på fredag till söndag och går att följa via Motogp.com för alla er racerfans som prenumererar på tjänsten.
 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.