Bild
Nästa artikel

Christers tio i topp: Bästa med raceråret 2017

Redaxbloggen
Christer Miinins ocensurerade tio i topp-lista för allting som har med racing att göra 2017. Vad skulle du lägga till?
Redaktionens racegalning Christer Miinin ser fram emot att följa KTM i årets MotoGP. (Foto: KTM)

1: Jorge Lorenzos byte till Ducati i MotoGP. ”Det finns endast en kille hittills som lyckats tämja Ducatis best och han heter Casey Stoner. Inte ens självaste Vale Rossi lyckades under sina två år hos märket. Är 2017-års hoj snällare att köra och kan Lorenzo ställa om sin stil för att passa hojen? Att Ducati lyssnar till Lorenzo och låter honom bestämma kan ni bara glömma!”

 

2: Nya startordningen i World Superbike. ”Vilket skämt! Jag var övertygad om att det var ett aprilskämt när jag läste om denna galna ändring från Dorna innan jul. Inget annat än ett stort hål i huvudet på dem som tog detta beslut. Har inget med sport att göra och jag blir bara förbannad när jag tänker att en belöning premieras med att få starta som nia på gridden. Gör om igen!”

 

3: Nikki Tuuli kör i Supersport VM. ”Detta är fantastiskt roligt! Killen är ung, snygg och snabb. Nu får han chansen att utmana turken Kenan Sofoglu på allvar under en hel säsong. Teamet han kör för i VM är Kallio Racing och hojen en Yamaha R6. Ett proffsigt team med bra resurser och enastående kunskap.”

 

4: Ännu mera inblick i MotoGP. ”Dorna inför en nyhet i MotoGP-klassen som gör att vi tittare enkelt kan se vilka däck varje förare har valt på kvalet och tävlingen. Michelin kommer att förse däcken med en elektronisk enhet som talar om vilken gummiblandning som används just nu. Hur coolt som helst”

 

5: Marco Melandri gör comeback i World Superbike. ”Stjärnan som skulle ta över efter Max Biaggi en gång i tiden är tillbaka igen. Efter några år med först taskiga resultat, sedan usla och därefter noll i motivation, gav han upp helt till slut. Men nu ska den slocknade stjärnan åter väckas till liv – denna gång i sadeln på den svårtyglade Ducati Panigalen. Att Melandri fått den styrningen som teamkamrat med Chaz Davies kan bara förklaras med – en stor påse pengar till teamet. Blir spännande att se hur det går.”

 

6: Äntligen får vi se Gunnarsson på en 1000-kubikare. ”Isle of Man-stjärnan Björn Gunnarsson kommer att tävla på en BMW S 1000 RR i årets upplaga av Isle of Man TT. Som jag längtar efter att följa denna svenska satsning (support från Alternativ 1 MC i Kalmar). Med den erfarenhet som Sveriges snabbaste MC-polis samlat på sig på ön, är jag helt övertygad om att många kommer att lyfta på ögonbrynen när kvalen och tävlingarna drar igång i maj månad.”

 

7: KTM tar upp jakten i MotoGP. ”Ju fler fabrikat som är med desto roligare blir det att följa. Österrikiska KTM är nu sist in i i matchen med sin GP16. En helt ny hoj med rörram istället för aluminiumbox. Ett ungt företag som satsar friskt och ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att det kan bli årets överraskning i MotoGP. Redan efter några tävlingar kan topp tio bli aktuellt i resultatlistan.”

 

8: Maverick Vinales vinner. ”2017-års MotoGP mästare heter Maverick Vinales! Han vinner flest race under säsongen och placerar sig på pallen i alla tävlingar. Den Yamaha som han tar över efter Lorenzo passar honom som hand i handsken och talangen finns redan där. Han blir oslagbar.”

 

9: Publiken kommer tillbaka i Wsbk-serien. ”I skuggan av MotoGP kämpar Wsbk-serien med sviktande publiksiffror. Dorna som äger serien gråter och blir alltmer desperata i sina försök att tjäna pengar som satan. Men de kan sluta att oroa sig. Serien kommer att få ett uppsving i år och publik kommer att strömma till. Racingen som erbjuds är redan underhållande och i år vaknar soffsittarna till liv och bestämmer sig för att besöka tävlingarna Live.”

 

10: World Endurance 2017. ”SERT Suzuki fortsätter att dominera serien. Under 2017 kommer de att bli ännu mer överlägsna när den nya Gixxern anländer. Motstånd kommer att finnas, främst från Honda där en ny Fireblade i händerna på förarna kommer ta upp jakten. YART kämpar på med sin Yamaha R1M och kanske lyckas de ta en pallplats när säsongen summeras. Dessvärre får vi intresserade fortsätta leta efter en Ducati i startfältet i 24-timmars VM. Långlopp är japanernas territorium – så är det!”

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.