Bild
Nästa artikel

Blogg: Flygande blodsugare

Stig-Roar
Tillbakablick till när temperaturen äntligen nått behagliga nivåer, solen var på väg ner och farten är bra. Idyllen borde egentligen varit total.
Vi hade precis varit på testkörning under sommarens varmare dagar med basläger i Säfsen, Dalarna. Att bo några dagar tillsammans och testa motorcyklar gör oss till ett mer sammansvetsat gäng och vi kan utnyttja dagarna optimalt. Efter lite kvällsfotografering kommer vi snabbt överens om att ta en liten extra tur. Vädret har varit av den varierande sorten men nu är det äntligen uppehåll. På grund av lite ivriga testförare, härliga vägar och avsaknaden av kunskaper att läsa karta blir turen lite väl lång. Vi är inte tillbaka förrän runt midnatt.

De sista milen har sikten blivit riktigt dålig. För att njuta av motorcyklarnas ljud har jag denna gången kört utan öronproppar. Men det har också varit många hörbara smällar i visiret. Mörkret börjar smyga sig på och med tonat visir är detta inte en optimal kombination. Det värsta är alla insekter har placerat sig mitt i synfältet. Det är sällan jag har upplevt mygg i så här stora mängder. Detta måste vara ett galet myggeldorado och någon borde ha gjort en rejäl insats när det gäller att begränsa blodsugarnas spridning.

De välkända varelserna är mellan fyra och femtio millimeter långa och finns i 29 olika familjegrupper med över 2000 arter här uppe i norden. Från analyserade fossiler har de varit här på jorden i 100 miljoner år. Därmed plågade de nog dinosaurier också. De små snabelutrustade myggorna flyger runt i två kilometer i timmen. Då är det kanske inte så konstigt att de inte hinner undan när vi kommer körande. 


Hjälmen och visiret ser helt förfärliga ut och med tanke på att jag rengjorde allt riktigt noga inför kvällsfotograferingen är det riktigt illa. Nu är även luftkanalerna ockuperade av dessa plågoandar. Dessvärre är övre delen av skinnstället i samma skick och motorcyklarnas frontparti har numera en grov ytfinish. Flaskan med insect remover används flitigt. Spraya på, vänta en liten stund så att proteinerna löses upp och torka av. Processen får göras några gånger för att resultatet ska bli bra. 

En ny dag med ännu fler mil som väntar. Det samma för blodsugarna. Även större insekter finner vägen till visiret och slutar sina dagar där – ofta ackompanjerade av höga överraskande smällar. Jag är glad över att jag har integralhjälm och ett visir som fungerar bra. Visiret är repfritt och med pinlock-lösningen har jag inga problem med morgondimman heller.

När vi parkerar på dagtid får motorcyklarna besök av mycket större insekter som jag skulle karaktärisera som monstergetingar. De söker sig först och främst till de varma motorerna även om det är sommartemperaturer. Här gäller det att vara på sin vakt innan man tar på sig hjälmen igen. Att köra med krypande djur på insidan av visiret kan vara skrämmande. I alla fall om de sticker.

Lyckligtvis har insekterna ett par positiva egenskaper, de är inte helt värdelösa. Mygg är självklart bra mat för både fiskar och fåglar och i lite mer exotiska delar av världen är den helt nödvändig för att kakaoplantans pollinering. Tänk på det nästa gång du äter choklad. Tröstätning får en helt ny dimension.
 
Stig-Roar Martinsen.

Test 09/2017: DUCATI MONSTER 797 / KTM 690 DUKE / KAWASAKI Z650

Artikel ur Bike nr 9/2017, 17 sidor Skriet från vildmarken Vi låter tre av streetfighterklassens senaste mellanstora tillskott sträcka ut sig på småvägarna i djupa skogarna. Vinner radtvåan, stånkan eller V-twinnen? DUCATI MONSTER 797 En helt ny billig instegsmodell byggd enligt sann Ducati-filosofi. KTM 690 DUKE Österrikiska originalet som fortfarande håller huliganfanan högt. KAWASAKI Z650 Lätt, vass och ännu enklare att härja med. ER-6 har fått en värdig ersättare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.