Bild
Nästa artikel

Varför har ingen uppfunnit trådlös överföring av elektricitet?

Redaxbloggen
En blinkers funktion är att blinka, med andra ord att på kommando växla mellan tänd och släckt, vilket mina gör. Ibland.

Om det är någon av er som haft det tvivelaktiga nöjet att utsättas för årets julhandel har ni kanske sett att ugglor verkar vara i ropet. Och just i sammanhanget Ducati Monster känns ju ugglor passande eftersom jag kanske borde anat en eller två i sådana i monstermossen med tanke på att den är drygt 15 bast, har ett varv runt jorden plus moms på mätaren samt var lite krockvåldsmodifierad fram. Nu hoade dessa ugglor för döva öron, jag är många saker men att vara känd för att vara lyhörd för förnuftsmässiga argument när jag ska handla motorcykel är inte en av dem.

En sak som var trasig när jag hämtade hem min svarta fara var blinkers fram. Eller trasiga vet jag ju i och för sig inte om de var, de kan mycket väl vara hela men de var i alla fall inte där. Och med tanke på att även framlyktan lös (ordvits) med sig frånvaro kan vi ju anta att de gått till de sälla jaktmarkerna. De knycklade lyktfästena tycktes med visst eftertryck påskina (ordvits igen) den saken.

Nya Rizoma LED-blinkers installerades i ett huj och i samband med detta funderade jag inte så mycket på det faktum att båda blinkers delade på samma jordtamp, normalt sett brukar de ju ha en var. Det spelade ju heller ingen roll, alla blinkers skötte sin respektive uppgift på ett lysande (ytterligare en ordvits) sätt.

Ett tag i alla fall. Vänster framblinkers funktion övergick snabbt till att vara av mer intermittent karaktär, och då inte enbart på grund av blinkersreläet, och min efterföljande felsökning, som jag roade mig med i helgen, visade snart att det var undertecknad som klåpat sig och åstadkommit en brottanvisning på en kabel som raskt övergick från att vara bara en anvisning till ett direkt brott med sporadisk kontakt (därav tidigare nämnda intermittens).


Nöjd med att jag hittat och lagat felet tejpade jag ihop kablaget, funktionstestade med gott resultat och skruvade fast framlyset. För säkerhets skull testade jag sedan en gång till, fast då med annat resultat än jag både önskade och nyss fick. Nu viker jag inte ner mig så lätt utan jag vek upp armarna (ordvits…) och rev isär kabel- och motståndsnystan, inställd på att hitta ännu fler klåperier. Tyvärr hittade jag inga fler fel på mitt elkludderi. Och tyvärr är rätt ord eftersom det faktum att det jag gjort var rätt innebar att något annat var fel. Och när det gäller el så tar jag alla dagar i veckan ett känd jobbigt fel än ett okänt skitfel.

Nu hörde jag dock små ugglors försiktiga hoande som lite diskret påminde mig om det där med jorden som inte användes. Snabbt fram med mätinstrument som bekräftade att jorden inte gjorde det den skulle, det vill säga jordade. Och då en olycka sällan kommer ensam drog jag slutsatsen att om jordkabeln kunde vara av på vägen så borde väl även plusmatningen kunna vara det.

Den snoffsiga lösningen i det här läget skulle givetvis varit att sprätta upp hela kabelhärvan, lokalisera felet, åtgärda och sedan återmontera hela klabbet. Nu kände jag mig inte speciellt lockad av att vara snoffsig utan min vid det här laget humörstyrda inställning till hela elproblematiken var ytterst resultatorienterad. Således drog jag en ny kabel från vänster bakblinkers, jag kostade på mig en färgkodsfelaktig svart kabel för utseendets skull, innan jag för säkert 20:e gången återmonterade framlyktan. Och ja då, nu blinkar allt som det ska, när det ska.

Snart kan jag skriva en doktorsavhandling på Ducatis elsystem. Men det tänker jag inte. Jag är nämligen inne i en period i mitt liv när jag enbart vill att en knapp och en sladd ska göra sitt jobb utan att krångla.

Kommentarer

#1
2013-12-17 15:32

Du får ta en skopa snö och saltblask och skicka ner till Ducati för analys för de vet uppenbart inte vad de kan ställa till med. Risken än nog bara att det blir stoppat i tullen för farligt gods ;)

Sen svaret på din rubrik. Läs på om Nikola Tesla :) den grymmaste uppfinnan som världen någonsin har skådat

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.