Bild
Nästa artikel

Hur skitig kan en hjälm bli egentligen?

Redaxbloggen
Det här med salt och annat mög börjar kännas ganska gammalt nu. Dags för en rejäl vårsanering.

Att halka runt i snö, saltslask och sandbilsgrus är inte precis något hälsospa för utrustningen. Att mitt en gång vita Rukka-ställ nog aldrig kommer att bli vitt mer får jag liksom acceptera. Nu har det, trots dubbla vändor i tvättmaskinen i enlighet med tvättrådslappens instruktioner, intagit någon slags halvnaturligt gråbeige nyans – inte helt olikt de numera allenarådande icke klorblekta kaffefiltrena.

Den enda del av min körutrustning jag bemödat mig med att hålla ren är hjälmen. Avtorkning varje kväll och ett lager vax har hållit den fin, så länge som man inte synat den alltför noga. Ett konstant slaskbombardemang kommer obönhörligen att tränga sig in i vartenda skrymsle och även om själva ytorna fortfarande glänser är situationen en helt annan på djupet. Också insidan, om än inte av svett för den varan blir det inte så mycket av på vintern, har blivit riktigt…sunkig.

Eftersom jag nu bestämt mig för att de senaste dagarnas återgång till vinter var den sista vändan snö vi kommer ha i vår är det alltså hög tid för Operation Sanering. Och om jag ska få någonsånär stil på krukan är det krafttag som gäller. Alltså – ur med att som urtagas kan och ner i tvättbaljan bara.

Fisljummet vatten och en lagom dos tvättmedel bara torde göra susen och en liten tejpsnutt säkrar maximalt undervattensläge. Där får den ligga och dra någon timme innan jag vänder på den (kanske borde skaffa en djupare balja?).

Detta kanske inte är den procedur som Arai-gubbarna i Japan tänkte sig när de designade RX-7 GP men med den saken får det vara hur det vill, bara det blir rent.

Hur tvättar du din hjälm? Tips på bra procedurer mottages tacksamt.

Kommentarer

#1
2014-03-21 12:01

Vill inte strö ytterligare vägsalt i såren, Magnus! Men det enda tvättråd jag kan bidra med är att skippa tvätten och köpa en ny kruka. Man kan gnida till förbannelse men efter en normaljävlig vinter här i Hufvudsaken är den lika fullt världskass. Inte läge att köpa allra svindyraste pottan för vinterbruk, alltså…

#2
2014-03-21 13:36

Jorå, nu är den så fin så. Fast dyngsur. Tur att det fläktar friskt ute (för tillfället).

#3
2014-03-21 15:37

Rimligtvis borde väl frigoliten ta skada av både tvättmedlet och den konstanta vätan?...

#4
2014-03-21 16:10

Man gör ju bojar av frigolit så det borde inte vara så känsligt. Men det får ju inte surna i alla skrymslen så det gäller att den torkar snabbt. Tvättmedlet vet jag inte, vi får se :)

#5
2014-03-22 19:37

Haha, innovativt på min ära.
Man köper hjälm med tvättbar inredning och kör i maskin, det gjorde jag med min nya Arai, glömde dock ställa om tempen från 90 till 30 grader.
Inte att rekommendera.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.