Bild
Nästa artikel

Garagebesök - Vad är det för svart lik där borta?

Mozzberg
Mina små garagevideos har framkallat en fråga hos några, och de undrar vad det är för svart hoj i bakgrunden. Och ja... i grunden är det "the Mother of Modern bikes!", en Honda CB750 från 1972.
Ganska fränt ekipage.....

Det var andra tider på 80-talet, både i Mossbergs liv och i hoj-kulturen generellt. Pengar var pga. studier en bristvara, så här hojabstinensen skulle stillas fick dåtiden drömhojar Suzuki GSXR750 och Yamaha RD500LC väljas bort. Istället vändes blicken mot en Honda CB750 i sunkigt skick som införskaffades för de 5500 kr som plånboken innehöll. Tack vare hojen låga estetiska status (den var jätteful) gick det lätt att motivera modifikationer som stod högt i kurs på 80-talet. Original avgassystem var även på den tiden ett skällsord, så med en diminutiv ljuddämpare från en Massey-Fergusson traktor skapades ett ljudligt 4-1 system! Vidare monterades en jättesnygg toppkåpa, ett smalt clip-on, en monumentalt ful sadeltank-kombination och ett hemmagjort set tillbakaflyttade fotpinnar. Slutligen, inspirerad av Fritz Eglis underbara Honda CBX, sprayades hjulen svarta och motorn röd! Tillsammans bildade detta en rå caferacer som inte saknade något. Utom möjligen finish!
22 oktober 1989 ställdes Hondan in i en snickarbod i Värmland; nyare och friskare hästkrafter hade inhandlats. Maskinen begravdes långsamt under kartonger och tomsäckar, och ”glömdes bort”. Åren gick, men 2014 ”hittades” Hondan och baxades ut i dagsljuset igen. Och trots att ”Rat-bike”-looken från 1989 nu nått extrema höjder, så kunde ett friskt batteri och en seriös mängd startgas locka liv i besten, Liket levde!!!! Och idag rullar den igen, och behöver ALDRIG mer besiktigas!!! Det är ju en -72:a!!!
 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.